Zakaj prihaja do okvar klime v avtomobilu?

Zaradi klimatskih sprememb se zdi, da pomlad in poletje vsako leto nastopita malo prej. Komaj zamenjamo zimske pnevmatike z letnimi, že moramo začeti vklapljati klimatsko napravo.

nasveti

Kako klimatsko napravo redno vzdrževati?

Ob otoplitvi pa pogosto opazimo, da klima ne hladi več, kot je treba ali pa sploh ne hladi. Zakaj prihaja do okvar klime v avtomobilu? Kako klimatsko napravo redno vzdrževati, da ne pride do resnejših in zelo dragih napak? Kakšne spremembe prinašajo nove tehnologije pri klimatskih napravah? Vse to izveste v naslednjih vrsticah.

Servis avtoklime vselej zaupaj strokovnjaku

Da zagotovimo brezhibno delovanje klime v avtu in preprečimo okvare, moramo delovati preventivno in jo, tako kot ostale ključne sklope avtomobila, redno servisirati. Dobra novica je, da so servisni intervali pri avtoklimi daljši, kot na primer pri servisu pogonskega sklopa. Takrat iz sistema izpraznimo stari plin in ga zamenjamo z novim. Celoten sistem avto klime je nato potrebno dobro zatesniti in narediti test delovanja. Pozor! Pomembno je, da servis klime zaupamo strokovnjaku, saj lahko sicer pride do ozeblin pri rokovanju s hladilnim sredstvom, stari plin pa je treba pravilno reciklirati, saj je več kot 1.000-krat bolj škodljiv za okolje kot CO2.
Ob rednem servisiranju vam bo avto klima dolgo dobro služila, vseeno pa z leti prihaja tudi do drugih okvar. Katere so najpogostejše, kako jih zaznamo in odpravimo?

Fotografija prikazuje servisno nalepko, na kateri je zabeležen redni servis in polnjenje klime v Avtocentru Avtostop v Ljubljani.

Pregled avtoklimatske naprave. Pokličite nas.

Najpogosteje opazimo, da klima ne hladi več dobro

V tem primeru je največkrat težava v slabem tesnjenju sistema. Na tesnilih, ekspanzijskem ventilu ali ceveh klimatske naprave se sčasoma začnejo pojavljati mikro razpoke, skozi katere začne uhajati plin. V tem primeru serviser naredi preizkus sistema, ugotovi, kje prihaja do uhajanja in zamenja porozen del ter ponovno napolni hladilni plin.

Velikokrat zaznamo tudi neprijeten vonj, ki prihaja iz zračnikov

Če gre za vonj po zatohlem, je lahko rešitev preprosta in je potrebno zamenjati le filter zraka v potniški kabini. Lahko pa pomeni, da je v klimi umazanija in je potrebno opraviti dezinfekcijo oz. čiščenje celotnega sistema, s katerim odstranimo prah, bakterije in mikroorganizme, ki se naberejo v klima napravi.
Neprijeten vonj je lahko tudi povsem normalen pojav, do katerega prihaja zaradi pogostega prehajanja uparjalnika iz suhega v mokro stanje. Temu se lahko izognete tako, da klime ne vklapljate in izklapljate prepogosto. Najbolje je, da jo pustite ves čas vklopljeno.

Kaj so najpogostejše napake, ki jih vozniki delate v povezavi z delovanjem klimatske naprave?

Poleg zanemarjanja rednega vzdrževanja opozarjamo predvsem na tri.

Še pred vstopom v avto prezračite notranjost

Prva je, da se poleti usedete v povsem pregret avto, nato pa klimo nastavite na največjo jakost. Pred vstopom raje na hitro prezračite avtomobil, nato pa ne pretiravajte in ne nastavljajte klime na 15 stopinj, temveč na neko normalno nastavitev, ki jo tudi navadno uporabljate. Če imate samodejno klimo, bo pritisk na gumb AUTO najboljša izbira.

Klimatske naprave ne izklapljajte prepogosto

Druga napaka, ki jo počnete je, da klimo pogosto izklapljate. Posledica je lahko neprijeten vonj, do katerega prihaja zaradi nastanka bakterij in nedelovanja uparjalnika. Zato tudi pozimi vsaj občasno prižgite klimo, optimalna izbira pa je, da je klima vedno vklopljena.

Okvaro klime ne gre spregledati in odlašati z njenim servisom

Zadnja pogosta napaka pa je, da ko se klima pokvari, vozite z odprtimi okni in potrpite. Moderni avtomobili klime namreč ne uporabljajo le za hlajenje potniške kabine, temveč tudi za hlajenje drugih sistemov, kot je na primer kompresor. Če klime dlje časa ne popravite, se lahko kompresor pregreva in sčasoma pokvari, kar lahko pomeni strošek popravila nad 1.000 €.

Z upoštevanjem naštetih nasvetov si boste zagotovili dolgoročno dobro delovanje klimatske naprave. Če pa vendarle zaznate slabše delovanje, nas obiščite v Avtocentru Avtostop, Devova ulica 18 v Ljubljani, kjer vam zagotavljamo strokoven in ugoden servis.
Naši serviserji z dolgoletnimi izkušnjami so strokovno podkovani za vsa vrsta popravil klimatskih naprav, od starejših do najnovejših. Kontaktirajte nas še danes.

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

 

naj bo vaš avto brezhiben

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Ker se zavedamo, da je čas naših strank na prvem mestu, smo za vas pripravili obrazec za povpraševanje o naših storitvahNaši strokovnjaki bodo preverili vaš zahtevek in vas poklicali ali pa odgovorili na vaš elektronski naslov.

Hvala vam, ker nam zaupate.

*Vsa polja so obvezna

 

Call Now Button