Zakaj se je plin za polnjenje klimatskih naprav toliko podražil?

Od 1. 1. 2017 je v vseh novih vozilih v Evropski uniji prepovedana uporaba hladilnega sredstva R134a v klimatskih napravah, saj gre za toplogredni plin, ki ima kar 1430-krat večji vpliv na segrevanje ozračja kot CO2.

nasveti

Zakaj se je plin za polnjenje klimatskih naprav toliko podražil?

Poleg tega je Evropska unija začela vse bolj omejevati količine plina R134a, ki ga države članice še smejo uvoziti. V obdobju med 2018 in 2020 lahko članice EU na leto porabijo samo še 63 % količin, ki so veljale leta 2012.

Cena hladilnega sredstva R134a je zato skokovito narasla in se je v zadnji sezoni povišala kar za od 300 do 400 %. Tudi v prihodnje se pričakuje nadaljnjo strmo rast cene plina R134a.

Novi plin R1234yf in stari plin R134a za starejša vozila

Za lastnike starejših vozil polnjenje klime z novim plinom R 1234yf, ki ga je začela uporabljati večina proizvajalcev klimatskih naprav, ni rešitev. Novi plin R1234yf je še vedno precej dražji od plina R134a, poleg tega pa stari klimatski sistemi nanj niso prilagojeni in bi z uporabo novega plina zelo hitro prišlo do okvare sistema. V obstoječih vozilih, ki imajo klimatsko napravo s hladilnim sredstvom R134a, se bo tako ta plin uporabljal do konca življenjske dobe vozila.

Za povprečno osebno vozilo je celotna količina plina, ki je potrebna za klimatski sistem, približno 500 g.

V Avtocentru Avtostop je cena polnjenja klimatske naprave osebnega vozila enaka, ne glede na količino plina.

Novi plin R1234yf cenovni razpon

Tudi cena novega plina R1234yf  bo po pričakovanjih še nekaj časa visoka.

Na gibanje cene novega plina R 1234yf v prihodnje bo zagotovo vplivalo dejstvo, da ga proizvajata le dva proizvajalca, in sicer – ameriška giganta DuPont in Honeywell. To seveda pomeni tudi višje stroške polnjenja klimatske naprave za lastnike vozil z letnikom izdelave 2017 in 2018. Po nekaterih napovedih pa naj bi se ceni za kilogram novega in starega plina izenačili v letu 2021.

Imate težave z vašim vozilom? Pokličite nas.

Da stroški s klimo ne bodo še višji

Vrtoglavi stroški zaradi klimatske naprave lahko nastanejo tudi v primeru, če je ne vzdržujete redno. Priporočamo vam, da vsakih 18 oz. največ 24 mesecev pri certificiranih strokovnjakih opravite servis klime. Na servisu vam bodo s sodobnimi napravami preverili tesnost klimatskega sistema, dopolnili manjkajoči plin, opravili menjavo oz. dolivanje olja za klimatski sistem, odstranili vlago in zamenjali kabinske filtre.

Enkrat letno pa vam svetujemo tudi dezinfekcijo klimatskega sistema, saj so klimatske naprave pravo gojišče bakterij in plesni. Vzdrževanje klimatskega sistem je nujno za zdravje potnikov in udobje med vožnjo. Priporočamo vam, da dezinfekcijo klime opravite še pred začetkom sezone, da boste potem lahko mirni.

Polnjenje klime s plinoma R134a  in R1234yf lahko izvajajo samo usposobljeni serviserji. Po zakonu lahko postopke v zvezi s plini v klimatskih napravah izvajajo  serviserji, ki so opravili ustrezno usposabljanje.

tomaz-janezic-certificirani-serviser-klime

Vabljeni v Avtocenter Avtostop

Si želite profesionalen pregled, polnjenje in dezinfekcije vaše avtoklime? V Avtocentru Avtostop nudimo ugoden in temeljit pregled vašega avtoklimatskega sistema. Z barvilom pregledamo tesnjenje, s kompresijo napolnimo sistem in po želji stranke še opravimo dezinfekcijo za normalizacijo vonjav. Seveda je potrebno zamenjati tudi kabinski filter.

Zato vas vabimo na strokovni pregled vaše avtoklime na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori 

Da bo vaš avto najlepši v mestu pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Call Now Button