Zaradi te malenkosti na tehničnem pregledu marsikoga zavrnejo!

Dobro delujoči poskrbijo, da v vseh vremenskih pogojih jasno vidimo dogajanje na cesti in da nas opazijo drugi udeleženci v prometu.

nasveti

Žarometi avtomobila so se skozi leta spremenili

Prav na področju žarometov je v zadnjih letih in desetletjih prišlo do velikih sprememb. Tako zaradi novih tehnologij, kot zaradi »modnih« smernic v avto industriji, so žarometi avtomobila danes neprepoznavni v primerjavi s preteklostjo. Ohišje žarometa je namesto iz stekla narejeno iz plastike, ki se veliko hitreje opraska in postane motna, klasične halogenske žarnice pa so zamenjale xenonske in LED žarnice.

Menjava xenonskih žarnic je zaradi visoke napetosti nevarna

Novejši avtomobili so pogosto narejeni tako, da morate za menjavo žarnice celo odstraniti del avtomobila (akumulator, prednje kolo, odbijač …). V avtomobilih, kjer načeloma še vedno lahko sami zamenjate žarnico, je ta navadno na tako nepraktičnem mestu, da se moramo precej potruditi, preden jo dosežemo. Z neizkušenimi rokami tako hitro »pokvarimo« tudi nastavitve svetlobnega snopa.
Nepravilna nastavitev žarometov je najpogostejša težava pri žarometih, ki jo opažamo v Avtostopu in zaradi katere se na nas obračajo številne stranke. Pogosto se namreč zgodi, da vas zaradi tega zavrnejo na tehničnem pregledu, ki ga morate ponavljati. 

Fotografija prikazuje nastavitev žarometov v avtocentru Avtostop v Ljubljani z navedbo ugodne cene storitve.

Kako enostavno preverite, ali so vaši žarometi nastavljeni pravilno?

Pravilno nastavljene (zasenčene) luči morajo svetiti od 50 do 100 metrov daleč pred avtom. Praviloma niso povsem simetrične, saj desni žaromet sveti nekoliko širše po okolici, medtem ko mora biti levi ožji in nižji zaradi nasprotno vozečih avtomobilov.
Če želite preveriti nastavitev žarometov, boste potrebovali raven bel zid, meter, markirni trak in izvijač. Preverite, da so pnevmatike enakomerno in pravilno napolnjene, da odstranite vso prtljago, da nimate težav z vzmetenjem in da je nastavitev snopa luči nastavljena na 0 (oz. na najvišjo pozicijo).

Na fotografiji strokovnjak nastavlja žaromete v avtocentru Avtostop v Ljubljani.

Mini test žarometov lahko opravite sami 

Avto zapeljite povsem do zida in prižgite luči. Z markirnim trakom označite središče snopa vsake luči na zidu (naredite plus). Nato avto premaknite nazaj, razdalja med avtom in zidom naj bo točno 10 metrov. Središče snopa žarometa mora svetiti nižje (pri predpostavki običajnega 1 % naklona 10 cm nižje) od vodoravnega traku in desno od vertikalnega. Če se središče snopa ni spustilo ali sveti celo nad vodoravnim trakom ali levo od navpičnega traku, morate žaromete ponovno nastaviti.

Pri klasičnih halogenskih žarometih boste to lahko storili s prilagoditvijo posebnega mehanizma, ki vam omogoča nastavitev svetlobnega snopa z izvijačem. Razlikuje se od proizvajalca do proizvajalca, zato se posvetujte s priročnikom za uporabo vašega avtomobila.

Nastavitev Xenon in LED luči prepustite strokovnjakom

Pri xenonskih in LED žarometih pa je žal potrebno avtomobil priklopiti na posebno diagnostično napravo. Zveni zapleteno? Nastavitve snopa žarometov lahko prepustite izkušenim strokovnjakom. Še posebno to velja za novejše avtomobile s xenonskimi in LED žarometi, kjer nastavitev ni mogoča brez diagnostične naprave oz. računalnika.

V avtocentru Avtostop vam bomo z veseljem priskočili na pomoč. Obiščite nas na Devovi 18 v Ljubljani in vaš avtomobil bomo hitro pripravili na varno nadaljnjo vožnjo. 

Potrebujete nastavitev žarometov? 

Obiščite nas v Avtocenter Avtostop

Naši izkušeni mojstri vam ugodno, hitro in kvalitetno nastavijo vaše žaromete.

Zato vas vabimo na strokovni pregled stanja vaših luči na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!

Dodatne storitve za vas

Poliranje vozil

Ugodno poliranje avta, s katerim obnovimo izgubljeni sijaj vozila in odstranimo nepravilnosti na laku. Uporabljamo le kvalitetne paste za poliranje avta, zaščitne premaze.

Globinsko čiščenje sedežev

Globinsko čiščenje je kemično čiščenje, s katerim odstranimo bakterije, trdovratno umazanijo in neprijetne vonjave iz notranjosti vašega vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

Hitri servis

Nudimo ugoden servis avta: menjavo žarnic, olja, filtrov, zavornih ploščic, diskov in še marsikaj. Opravimo vse od najmanjših, preprostejših mehaničnih del pa vse do zahtevnega servisa vozila.

avtocenter-avtostop-preberite-vec-avtoservis

 

naj bo vaš avto brezhiben

pošljite  nam povpraševanje ali vprašanje

 

Ker se zavedamo, da je čas naših strank na prvem mestu, smo za vas pripravili obrazec za povpraševanje o naših storitvahNaši strokovnjaki bodo preverili vaš zahtevek in vas poklicali ali pa odgovorili na vaš elektronski naslov.

Hvala vam, ker nam zaupate.

*Vsa polja so obvezna

 

Call Now Button