fbpx

Pozimi naj bi bilo dobro pred začetkom vožnje pustiti avto v prostem teku, da se ogreje motor in notranjost avta. Tako naj bi manj obremenjevali motor, ko začnemo z vožnjo. Toda to ni najboljša rešitev. Motorji sedaj delujejo na podlagi vbrizga goriva in najboljše je, da takoj začnete z vožnjo. Umirjena vožnja bo hitro ogrela motor.

Zakaj ni več potrebno pustiti avto v prostem teku, da se ogreje?

Potreba po segrevanju avta v prostem teku najbrž izvira iz časa uplinjačev, ki so potrebovali nekaj časa, da se segrejejo na delovno temperaturo. Na splošno avtomobili ne potrebujejo več segrevanja motorja. 

Prosti tek samo podaljša čas ogrevanja avtomobila. Pravzaprav, če je avto predolgo v prostem teku pri zimskih temperaturah lahko pride do redčenja motornega olja.

Kaj pa zamrznjena okna pozimi?

Čeprav je tehnologija v avtomobilski industriji napredovala s svetlobno hitrostjo, mraza še niso mogli odpraviti. Brez skrbi. Tukaj je par nasvetov, kako odmrzniti stekla v hladnem jutru.

Najboljše je ukrepati preventivno in avto dati v garažo, če imate to možnost. Če ne, pa vetrobransko steklo pokriti z zaščito. Lahko uporabite tudi staro deko, časopis, boljšo PVC vrečko 🙂

Kaj pa če so stekla kljub vsem naporom, da bi jih včeraj pokrili, vseeno zamrznila?

  1. Prižgite avto in vključite klimo, tako da piha vroč zrak v stekla.
  1. Odstranite sneg.
  1. Začnite strgati led s strgalom. Pomagate si lahko z mlačno vodo, ki jo razpršite po zamrznjenem steklu. Nikoli ne uporabite vroče vode na steklu. Vroča voda na zaledenelem steklu lahko povzroči razpoko.

P.S. Tudi pri odmrzovanju stekel naj avto ne bo predoooolgo v prostem teku.

Kontaktirajte nas
* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>