fbpx

Čiščenje avta  nam je mogoče v večini letnih časov vsakdanje, nekaterim tudi prijetno početje. Kaj pa pozimi? Mrzlo je, pri stopinjah pod ničlo pa tudi voda zmrzuje in na našem jeklenem konjičku se pri pranju dela led. Zakaj bi pozimi sploh prali avto, če bo čez naslednjih nekaj metrov spet umazan?

Za pranje vozila pozimi obstaja dober razlog – redno pranje avta v zimskem času bo podaljšalo njegovo ohranjenost. Ne samo, da je čiščenje avtomobila pozimi potrebno, prati ga je treba pogosteje kot v drugih letnih časih.

Velike količine soli in peska na cestišču v zimskem času, ki se zadržujejo na podvozju in kolesih, lahko povzroči rjavenje. Posebej čas, ko se temperature dvigujejo in potem padajo pod ledišče, je ugoden za rjavenje.

Pranje podvozja

V zimskem času je zelo pomembno pranje podvozja.  Na podvozju je veliko kotičkov, kjer se rja lahko širi. Prav zaradi tega je bolj priporočljivo ročno čiščenje avta kot pa avtomatska avtopralnica, saj pri ročnem pranju lahko temeljito očistimo podvozje. 

Za podvozje je potrebno posebej skrbeti, saj se korozija sčasoma vse bolj širi, v najslabšem primeru se s časom lahko naredijo luknjice skozi katere bo v notranjost začela teči voda.

Torej če pranje celega avtomobila ni mogoče, vsaj očistite sol in umazanijo s podvozja in blatnikov. Z rednim splakovanjem boste preprečevali korozijo, s tem pa tudi rjavenje podvozja.

Ročno čiščenje avtomobila pozimi – navodila za pranje avta doma

Najbolj prijetno pranje pozimi je seveda v garaži z odtočnim kanalom, kjer je bolj toplo. Na prostem lahko mraz omilimo s pvc rokavicami in uporabo tople vode. S toplo vodo se bo avto tudi hitreje posušil. Prati je treba podnevi in ne proti večeru, ko se začnejo temperature spuščati.

Ročno pranje avta je najboljše opraviti z visokotlačnim čistilnikom, s katerim lahko dobro očistite kolesa in platišča.

1. Izberite kvalitetna čistila in pranje začnite pri strehi 

Uporabljajte kvalitetna čistila za avto, ki imajo višjo PH vrednost od vsakdanjih klasičnih mil. Navadno čistilo za posodo ni priporočljivo, saj lahko poškoduje lak.

Pomagajte si z dvema gobama. Eno uporabljajte za čiščenje lakiranih površin in stekla, z drugo pa očistite ostale dele.

Pranje začnete od strehe navzdol, da ne bi zrnati delci na spodnjem delu avta poškodovali lak. Pazljivo sperite delce na pokrovu motorja in maski. Dobro operite področje okoli koles in podvozje.

2. Temeljito obrišite, ne pozabite na poliranje

Po pranju avto temeljito obrišite, predvsem karoserijske spoje, saj se tam lahko hitro pojavi rja. Dobro obrišite tudi ključavnice, poškropite jih lahko z WD-40. Tesnilne gume je priporočljivo namazati z glicerinom.

Zelo dobrodošlo je poliranje avtomobila, ki  zaščiti lak avtomobila. Poliranje je potrebno opraviti zelo pazljivo, da ne bi poškodovali lak. Poliranje vozila je zato večinoma najboljše prepustiti strokovnjaku.

3. Očistite notranjost avtomobila, stekla, prednja svetila in seveda registrske tablice!

Pozimi ne pozabite tudi na notranje čiščenje avtomobila. Notranje očiščen avtomobil vpliva na mentalno pripravljenost voznika na nepredvidljive razmere na cesti pozimi.

S sesalnikom očistite umazanijo s tal in sedežev, očistite prah z armaturne plošče in merilnikov, predvsem pa dobro očistite stekla. Pozimi je v zraku veliko več vlage, zaradi česar se umazanija hitro nabira na steklih.

V primeru bolj trdovratne umazanije je dobro narediti globinsko čiščenje notranjosti avtomobila. S tem se očisti nesnaga na sedežih, stropu in vratne obloge.

Ne pozabite očistiti prednja svetila. Z umazanim steklom prednjih svetil boste na cesti pozimi imeli slabšo vidljivost. Počistiti je treba tudi registrske tablice, saj je tudi po zakonu potrebno imeti dobro vidne in čitljive registrske tablice.


Zanimivost: Kaj uporablja DARS pri posipanju cest?

  • sol (natrijev klorid) pri temperaturi do –8 stopinj C;
  • mokro soljenje (mešanica soli in raztopine kalcijevega klorida ali magnezijevega klorida) do temperature –18 stopinj C. Uporabljajo ga za preventivno posipavanje, predvsem za preprečevanje in odstranjevanje poledice;
  • mešanica soli in drobirja za izjemne primere kot so žled ali poledenelo vozišče;
  • drobir samo izjemoma v primeru poledenelega vozišča ali strjenega snega na vozišču.  Načeloma ga ne uporabljajo za posipanje avtocest, hitrih in glavnih cest, posipajo ga samo na regionalnih in makadamskih cestah.

Nimate časa ali prostora za lastno ročno pranje avtomobila?

Logirajte se in si naredite rezervacijo »

Rezervirajte termin

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>