fbpx

Hitri tečaj: Kako zagnati akumulator

Potrebujete popravilo ali menjavo akumulatorja?

Večini izmed voznikov se je že pripetilo stanje, ko akumulator odpove ali se izprazne. Največkrat se nam takšna neprijetnost zgodi, ko se nam najbolj mudi ali pa ko to najmanj potrebujemo. Na prvi pogled se zdi, da zagon vozila s premostitveni kabli ni težko opravilo in, da ga lahko opravi vsakdo. Ker temu ni tako in marsikdo ne ve kako postopati, če je prazen akumulator. V Avtocentru AvtoStop smo vam pripravili hiter tečaj, kako pravilno in predvsem varno zagnati avtomobil s kabli za vžig.

1. Hitri tečaj, kako zagnati akumulator s kabli za vžig

prazen akumulator prizgi avto s klemami1. Priprave: avto, akumulator ter vžigalni kabli

Za začetek potrebujete prijaznega soseda, sodelavca ali neznanca, ki vam priskoči na pomoč s svojim vozilom. Locirajte akumulator na obeh vozilih (nekateri novejši modeli prestižnejših znamk imajo npr. akumulator v prtljažniku, večina pa še vedno pod pokrovom motorja), nato pripravite vžigalne kable ter postavite obe vozili blizu drug drugega tako, da lahko s kabli dosežete oba akumulatorja.

2. Pravilna namestitev kablov – najprej avto “prejemnik”, nato avto “darovalec” ter najprej plus in nato minus pol

Pred namestitvijo kablov za vžig morata biti obe vozili ugasnjeni. Nato z rdečim kablom povežemo oba pozitivna pola (oznaka +) na akumulatorjih. »Klemo« najprej namestimo na izpraznjeno baterijo, nato pa še na akumulator delujočega vozila. Sledi povezava črnega kabla (negativni pol, oznaka -), pri čemer najprej namestimo klemo na akumulator delujočega vozila, pri nedelujočem vozilu pa priporočamo namestitev kleme na neizoliran prevodnik na motorju ali karoseriji avtomobila. Tako se izognemo morebitni eksploziji okvarjenega akumulatorja in uhajanju jedkih snovi.

3. Prižig avta

Sledi prižig delujočega vozila (ugasnite vse uporabnike energije: radio, luči, ventilacija). Čez par minut preizkusimo, če se bo avto zagnal. Če še ne gre, lahko pri delujočem avtu še malo pritisnemo na plin. Še enkrat preizkusimo avto zagnati. Pustimo tako delovati napajanje pet do deset minut. Na ta način poskrbimo, da se akumulator nedelujočega vozila napolni. Nato prižgemo še drugo vozilo in ga pustimo »teči«, da se baterija normalizira.

4. Odstranitev vžigalnih kablov – najprej iz “prejemnika” nato iz “darovalca”, ter najprej minus in nato plus pol

Premostitveni kabli se odstranijo šele pri ugasnjenem vozilu »darovalcu«, ki nam je pomagal zagnati akumulator. Kable odstranimo v obratnem vrstnem redu, kot smo jih namestili. Najprej odstranimo črni kabel (negativni pol) iz vozila »prejemnika« nato iz drugega vozila. Sledi še odstranitev rdečega kabla (pozitivni pol) v istem vrstnem redu. Ves čas bodite pozorni, da se kabli med seboj ne stikajo!

Odsvetujemo uporabo vžgalnih kablov in priporočamo uporabo boosterja (zaganajalec akumulatorja), če drugo vozilo

  • uporablja druga goriva,
  • je hibridno,
  • vozilo na plin ali metan
  • je električno vozilo.

Prilagamo še kratek nazoren video, kako zagnati avto s kabli za vžig. Vsebina je v angleščini ter od Meineke Car Care Center

V: Ali lahko s kabli za vžig vozilo zaženem v dežju?

O: Dokler so kabli ustrezno izolirani, zagon vozila v dežju ne predstavlja neposredne nevarnosti. V kolikor je akumulator direktno podvržen vlagi ali dežju, lahko pride do korozije in zmanjšanja življenjske dobe akumulatorja.


2. Kako zaženem svoj avto brez drugega vozila?

jump start carO: Za to metodo zagona vozila boste potrebovali pripomoček, ki se imenuje »Jumper Pack« (paket za zagon). Iz navedenega paketa povežete kable na ustrezne pole, nastavitev postavite v pozicijo ON in zaženete vozilo. Ko avtomobil uspešno poženete, pripomoček nastavite na OFF in odstranite kable.


3. Kako zaženem vozilo brez kablov za vžig?

O: Ta tehnika vžiga vozila predpostavlja, da uporabljate vozilo z ročnim menjalnikom. Potrebujete tudi prijazno osebo ali prijatelja, ki bo vaše vozilo potiskal. Sedite v avtomobil in pritisnite sklopko, prestavite v drugo prestavo, vaš prijatelj pa naj potisne vozilo kolikor močno lahko. Ko se vozilo premika poskusite zagnati motor in spustite sklopko. V kolikor akumulator ni odpovedal bi vaše vozilo moral zagnati.

Koristni nasveti, če se zgodi, da imate prazen akumulator

Strokovnjaki Avtocentra AvtoStop vam svetujejo, da se po zagonu vozila čimprej odpravite v mehanično delavnico, kjer vam bodo preverili stanje vaše baterije in po potrebi opravili popravilo akumulatorja ali pa ga zamenjali. Menjava akumulatorja je priporočena po preteku 5 let od nakupa.

Prepogosto se stranke na nas obračajo s težavami s kabli za vžig – prešibki oziroma nekakovostni kabli. Priporočamo vam, da za večje in zmogljivejše motorje uporabite kable boljše kakovosti in z večjim presekom, ki zmorejo prenesti več toka do akumulatorja. Priporočljiva je uporaba kablov s presekom 16 kvadratnih milimetrov za bencinske motorje in kablov s presekom 25 kvadratnih milimetrov za dizelske motorje. Prav tako preverite, da so vaši vžigalni kabli zaščiteni z izolacijo.

Ugodna menjava in popravilo akumulatorja v Ljubljani

V Avtocentru AvtoStop v Ljubljani vam nudimo ugodno in hitro popravilo ali zamenjavo izrabljenega akumulatorja. Kontaktirajte nas in se dogovorite za termin ali nas obiščite na Devovi ulici 18 v Šiški!

 

Kontaktirajte nas

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>