fbpx

Do sedaj ste v posodici imeli rdečo hladilno tekočino. Sedaj ste pa v trgovini kupili hladilno tekočino zelene barve. Ali je pomembno, kakšne barve je hladilna tekočina? Da. Obvezno je treba uporabljati tekočino katero predpisuje proizvajalec vozil. Nikoli ne mešajte antifriza različnih barv. Npr. Če imate rdečega – G12, uporabljajte le tega. Tudi pri uporabi motornega olja se držite specifikacij in ne mešajte olj različnih viskoznosti (mazljivosti).

Hladilna tekočina ali antifriz v avtu hladi motor. Njen glavni namen je, da preprečuje pregrevanje motorja in s tem okvare. Pozimi hladilna tekočina ali antifriz ne zmrzne, zaradi česar pri temperaturah pod ničlo motor lahko normalno deluje. Hladilna tekočina preprečuje tudi korozijo.

V preteklosti smo lahko izbirali hladilno tekočino po barvi. Danes to ne velja več. Hladilna tekočina je določene barve samo zaradi dodanega barvila, ne pa zato, ker vse rdeče hladilne tekočine imajo iste aditive. Bolj je pomembna vrsta tekočine.

Ali je dobro mešati različne hladilne tekočine med seboj?

Čeprav ni nekih določenih predpisov, ki določajo sestavo hladilnih tekočin, imajo proizvajalci avtomobilskih motorjev svojo specifikacijo.

Dobro je vedeti, da so današnji motorji izdelani iz različnih materialov (aluminij, jeklo, baker, plastika, guma…). Prav tako so v primerjavi z motorji v preteklosti bolj dovzetni za okvaro. Pravilno izbrana hladilna tekočina ščiti vse sestavne dele motorja pred poškodbami.

V večini primerov različne hladilne tekočine lahko mešamo med seboj, vendar ne vedno.

Ko dolivamo, je priporočljivo vedeti, katera hladilna tekočina je že v avtu.

Kaj pa navadna voda?

Marsikdo je verjetno vsaj enkrat že dolil navadno vodo namesto hladilne tekočine. Toda navadna voda povzroča korozijo. Poleg tega pozimi zmrzne. Če ste poleti dolili vodo, je zima pravi čas, da dolijete antifriz.

Pri mešanicah antifriza in vode, dolijte destilirano vodo, ki ni korozivna.

Preveri hladilno tekočino

Če ni dovolj hladilne tekočine, posveti rdeča lučka za temperaturo hladilne tekočine in kmalu se lahko začne kaditi izpod pokrova.

Hladilno tekočino je potrebno tudi redno menjati, saj sčasoma izgubi moč zaščite pred korozijo. Menjava je priporočljiva na 2 leti.

 

Rezervirajte termin

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>