fbpx

Kaj je potrebno preveriti na avtu, preden greste na morje?

Prihaja čas dopustov, ko si želimo odpotovati na sonce, na morje, v naravo ali raziskati kraje, v katerih še nismo bili.

Da bo dopust čim lepši, se je pred odhodom treba dobro pripraviti. Pripravili smo seznam, kaj vse je treba preveriti na vašem avtomobilu, preden se odpravite na pot.

Avto preglejte že nekaj dni pred odhodom

Tako boste imeli dovolj časa karkoli popraviti.

1. Če se bliža čas za redni servis avtomobila, ga opravite pred dopustom

V kolikor bi morali vaše vozilo v kratkem odpeljati na redni servis, je to najbolje narediti, preden se odpravite na pot. Na rednem servisu bo avtomehanik temeljito preveril vaš avtomobil. Le tako se boste na lepše lahko odpeljali brez skrbi, da bi vas vaše vozilo pustilo na cedilu.

2. Preverite tekočine:

  1. Preverite motorno olje (če ga manjka, ga dolijte)
  2. Preverite zavorno olje (načeloma ne bi smelo biti težav; če bi ga manjkalo, se oglasite pri vašem avtomehaniku).
  3. Preverite hladilno tekočino (po potrebi dodajte mešanico vode in antifriza; nikakor ne dolivajte samo vode).
  4. Preverite čistilo za vetrobransko steklo (zimsko čistilo za vetrobransko steklo ni namenjeno odstranjevanju zasušenih insektov spomladi in poleti; uporabljajte letno čistilo).

3. Zavore morajo brezhibno delovati

Če zavore cvilijo, pokajo ali pri zaviranju vaše vozilo zanaša, se oglasite pri vašem avtomehaniku, saj mora zavore pregledati.

4. Klima naj bo napolnjena, tudi če jo redko uporabljate

Pasja vročina” je znosnejša z dobrim klimatskih sistemom v avtomobilu

Tudi če sicer niste ljubitelj klime, imejte v mislih zastoje na cesti. Ni najbolj prijetno sedeti v razbeljenem avtomobilu v poletni pripeki sredi zastoja na avtocesti. Poskrbite za vaše prijetnejše počutje in udobje na poti.

5. Preglejte pnevmatike in preverite tlak, tudi v rezervni pnevmatiki

Če jih še niste zamenjali, je sedaj pravi čas za menjavo zimskih pnevmatik za letne. Preden se odpravite na pot, preglejte pnevmatike, preverite globino profila in zračni tlak v njih. Kolikšen je ustrezen zračni tlak za vaše pnevmatike, preverite v lastniški knjižici vašega avtomobila. Preglejte tudi rezervno pnevmatiko in preverite tlak v njej.

6.Vse luči in smerokazi morajo brezhibno delovati

Preverite vse luči, smerokaze in lučko nad registrsko tablico.

7. Preglejte obvezno opremo

V avtomobilu morate imeti poleg rezervne pnevmatike tudi rezervne žarnice, varnostni trikotnik, komplet za prvo pomoč in odbojni brezrokavnik. V primeru okvare avtomobila na cesti prižgite vse štiri smerokaze, si nadenite odbojni brezrokavnik, se umaknite na varno (za varnostno ograjo) in najmanj 100 metrov pred avtomobilom postavite varnostni trikotnik. Pri postavljanju varnostnega trikotnika hodite le za varnostno ograjo. Sestavljanje varnostnega trikotnika lahko vadite že doma, da boste vedno dobro pripravljeni.
Preden se odpravite na daljšo pot, vam priporočamo, da si priskrbite veliko tekočine in kakšen priboljšek.

8. Včlanite se v AMZS ali si priskrbite avtomobilsko asistenco

V primeru težav, okvar avtomobila ali prometnih nesreč je dobro imeti 24-urno avtomobilsko asistenco. Pri različnih ponudnikih preverite, katere primere krijejo in v katerih državah asistenca velja. Izberite za vas najbolj optimalno asistenco.

9. Navigacija ali zemljevid

Če se odpravljate v neznane kraje, s seboj vzemite navigacijo ali pa si pomagajte z zemljevidom.
Pa srečno pot!

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>