fbpx

Priprava avtomobila na tehnični pregled

Kdaj na tehnični pregled, kaj vključuje ter kaj lahko sam narediš?

Ko se približuje čas za tehnični pregled, začnemo razmišljati o brezhibnosti našega vozila. Če je naš rabljen avto malo že v letih, pa nas nekatere malce zaskrbi, ali bo sploh opravil tehnični pregled.  Ob registraciji avta si res ne želimo še dodatnih stroškov s servisom.

Za tehnični pregled mora biti vozilo redno vzdrževano, nepoškodovano in očiščeno.

Edini način, da boste prepričani, ali bo avto opravil tehnični pregled je, da naredite strokovni servis pred tehničnim pregledom.

Strokovnjaki svetujejo, da je možno privarčevati denar pri servisu s splošnim skrbnim odnosom do vozila. Ko se na vozilu pojavi težava, jo je potrebno takoj sproti odpraviti. S tem se izognete kopičenju težav in enkratnemu velikemu računu za servis avta.

Kdaj na tehnični pregled?

Osebna vozila morajo opraviti prvi tehnični pregled štiri leta po prvi registraciji. Naslednji pregledi  so vsaki dve leti, kar velja do osmega leta starosti vozila. Po osmem letu je potrebno tehnični pregled opraviti vsako leto.

Kaj pregledajo na tehničnem pregledu?

avtoservis tehnični pregledi

Na tehničnem pregledu preverijo identifikacijo in ustreznost dokumentov, delovanje zavornega  sistema, svetlobna telesa in nastavitev žarometov, šasijo in druge dele, naprave za upravljanje, pnevmatike, osi, vzmeti in blažilce, izpušne pline ter zračnost podvozja (»luft na končnikih in vilicah«).

Pregledajo tudi obvezno opremo, ki pri osebnih vozilih mora vključevati: rezervno kolo, komplet za prvo pomoč, rezervne žarnice, varnostni trikotnik (UN/ECE R27) in zimsko opremo.

Priporočena oprema je odsevni brezrokavnik, vlečna vrv in strgalo za led.

Kako se sami pripravite na tehnični pregled?

Pred tehničnim pregledom je možno veliko pomanjkljivosti sam odpraviti, s čimer lahko privarčujete.

Luči

Najlažje je pregledati luči avtomobila. Preverite, ali imajo razpoke in če so zbledele. Preglejte žaromete, smernike, lučke nad registrsko tablico in meglenke. Nekdo naj vam pomaga preizkusiti zavorne in vzvratne luči. Po potrebi jih zamenjajte. Za navodila, kako zamenjati luči, poglejte avto priročnik, lahko pa se obrnite na starega dobrega prijatelja Google oziroma rezervirate termin pri nas.

Pnevmatike

Poskrbite, da so pnevmatike vedno v dobrem stanju. Pnevmatike morajo imeti profil najmanj 1,6 mm, zimske pa vsaj 4 mm, in biti brez razpok. Poglejte tudi, če imajo vse pnevmatike nameščene pokrovčke na ventilih.

Tekočine

Poglejte stanje zavorne in hladilne tekočine ter čistila za vetrobransko steklo. V primeru, da ste negotovi, se posvetujte z avtomehanikom. Nizka raven tekočine bi lahko bil znak odtekanja.

Brisalci

Zamenjajte poškodovane ali stare brisalce.  Ne glede na vremenske razmere je potrebno imeti jasen pregled na cesto skozi čisto vetrobransko steklo.

Rja

Poiščite morebitne praske ali rjaste predele na vozilu in jih sanirajte.

Izpušna cev

Poslušajte, ali vaše vozilo spušča nevsakdanje zvoke. Spreminjajoč zvok izpuha bi lahko pomenil okvaro izpušnega sistema. Površinske rjaste luknjice lahko zavarite.

Obvezna oprema

Preverite obvezno opremo. Poglejte datum uporabnosti paketa za prvo pomoč, ki je običajno pet let.

hitri servis ljubljana

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>