fbpx

Rja na avtu je tudi znak zanemarjenosti, zato se ji skušamo izogniti.

Zarjavelo vozilo je tudi težje prodati. O tem, zakaj avto začne rjaveti, obstaja veliko mitov.

Rjavenje je splošen izraz za proces, ki poteka, ko je železo ali kovina z vsebnostjo železa daljše obdobje izpostavljena kisiku in vlagi. Če je v zraku veliko vlage, lahko rja nastane tudi na pokritem vozilu. Dobro je vedeti, da zaščita vozila pred rjo preprečuje rjavenje železa in kovinskih delov.

Pa si poglejmo 11 najpogostejših mitov o rji:

rja-na-avtu-podvozje-umazanija-voskanje

1. MIT:


Pogosto pranje vozila povzroča rjavenje – NERESNIČNO

Nekateri so prepričani, da prepogosto pranje vozila škoduje barvi in povzroča korozijo. V resnici je ravno nasprotno. Pranje avta, zlasti pozimi, odstrani pesek, umazanijo in sol, kar povzroča korozijo.

 

2. MIT:


Rja je najpogostoje na podvozju – RESNIČNO

Ponavadi vozniki rjo najprej opazijo na karoseriji. Pri tem jih ponavadi ne zanima, kakšno je stanje podvozja. Neodstranjena sol in druge nečistoče povzročajo korozijo na podvozju. Pranje podvozja je pozimi priporočljivo vsakih 14 dni.

 

3. MIT:


Vozilo v garaži je zaščiteno pred rjo – NERESNIČNO

Garažiran avto je res bolj zaščiten pred zunanjimi onesnaževalci. Na dolgi rok pa vseeno ne bo zaščiten pred rjo, saj ga pozimi vozimo po mokrih cestah, polnih soli.

 

4. MIT:


Zaščita avta pred rjo je primerna za vsako vozilo – RESNIČNO

Dobra novica je, da je vsako vozilo mogoče zaščititi pred rjo. Priporočamo preventivno zaščito pred rjo, vsekakor pa ukrepajte takoj, ko jo odkrijete.

 

5. MIT:


Nova vozila imajo tovarniško zaščito pred rjo – NERESNIČNO

V primerjavi s starejšimi vozili imajo današnja vozila boljšo zaščito pred korozijo. Vendar zaradi tega še niso odporna na rjo, rja se le kasneje razvije.

 

6. MIT:


Priporočljivo je voskanje vozila – še preden zapade prvi sneg – RESNIČNO

Drži, voskanje zaščiti barvo na vozilu in podaljša njeno obstojnost.

rocno pranje, voskanje vozila

 

7. MIT:


Avta pred rjo ne moremo zaščititi sami doma – NERESNIČNO

Na trgu je veliko izdelkov za zaščito pred rjo, ki jih na avto lahko nanesemo sami. Prednost profesionalnega nanosa zaščite pred rjo pa je v tem, da jo izvedejo strokovnjaki, ki imajo z impregnacijo vozil večletne izkušnje. Kvalitetno narejena zaščita avtomobila pred rjo lahko traja tudi več let (izvzeta je pogosta vožnja po makadamu ipd.).

 

8. MIT:


Rja se pojavi, ko se barva okruši – RESNIČNO

Bodimo pozorni tudi na najmanjše detajle na avtu. Poškodba laka na avtu je prvi znak, da se bo pojavila rja. Vse poškodbe in napake na avtu je zato treba sproti odpravljati.

 

9. MIT:


Rja ni popravljiva – NERESNIČNO

Rjo lahko odpravite, le pravočasno jo je treba sanirati.

voskanje-podvozja-rja

 

10. MIT:


Kako hitro se pojavi rja, je odvisno od tega, kje živimo – RESNIČNO

V krajih, kjer so snežne razmere na cesti pogostejše, je treba biti na rjo zaradi vlage in soli še bolj pozoren.

 

11. MIT:


Impregnacija vozila podaljša njegovo življenjsko dobo – RESNIČNO

Pravilna nega vozila lahko podaljša njegovo življenjsko dobo. To vključuje dovolj pogosto pranje, voskanje vozila in zaščito vozila pred rjo in drugimi zunanjimi vplivi.

Vir

Vozilo je tudi investicija, zato je dobro ohranjati njeno vrednost. Vzdrževano vozilo bomo hitreje prodali. Če (pre)poznamo dejavnike, ki povzročajo rjo, bomo nanje v prihodnje pozornejši in bomo zato znali avto pravilno zaščititi.

Vabimo vas na strokovno zaščito podvozja pred rjo v našo največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1, v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa, ali pa v našo ročno avtopralnico na Devovi ulici 18, Ljubljana – Šiška.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>