fbpx

Test novih zimskih pnevmatik (sezona 2016/17)

Testi AMZS in ADAC

Avto-moto zveza Slovenija (v nadaljevanju AMZS) vsako leto tradicionalno predstavi test pnevmatik pred prihajajočo zimsko sezono. V svoje testiranje so vključili tudi zimske pnevmatike proizvajalca Vredestein in Viking. V nadaljevanju članka bomo predstavili kako so se dotični gumi obnesli na testiranju, dodatno pa vam ponujamo še pregled testa pnevmatik, ki ga je opravil nemški avto klub ADAC.

Zakaj je test pravzaprav pomemben?

Temeljit in obširen test pnevmatik, ki ga vsakoletno opravlja evropski avtomobilski klub (v katerega sodi tudi AMZS) spada med ključne dejavnike pri nakupu in izbiri optimalne pnevmatike za vaše vozilo!

Kako je testiranje sploh potekalo?

Ker pnevmatik ni mogoče posplošeno testirati, so se pri AMZS odločili oblikovati dve testni skupini. V prvo so vključili petnajst pnevmatik dimenzije 185/65 R 15, hitrostnega razreda T (maksimalna hitrost 190 km/h). Test pa so opravili na avtomobilu renault clio. V to skupino tako spadajo zimske gume s premerom pri 15 palcih, širine 185 mm in 65% presekom.

Vikingova pnevmatika SnowTech II se je izkazala kot najboljše ocenjevana pnevmatika na snegu, slabše pa se je odrezala pri vožnji na mokri cesti in ledu. Pnevmatika proizvajalca Vredestein, Snowtrac 5 se je po skupni oceni zavihtela na sam vrh ocenjevanja. Testiranje je pokazalo, da ima odličen oprijem na suhi cesti. V ledu, snegu in na mokri cesti pa je za pnevmatikami višjega cenovnega ranga le malenkost zaostajala. Obe pnevmatiki sta dobili oceno priporočljivo s strani strokovnjakov AMZS!

Vozite športni tip vozila s 17-colskimi platišči?

V drugi testni skupini so bile pnevmatike dimenzij 225/45 R 17 hitrostnega razreda H (maksimalna hitrost 210 km/h). Testirali so trinajst pnevmatik različnih cenovnih razredov in proizvajalcev. Testiranje so opravili na vozilu volkswagen golf GTI, pnevmatike teh dimenzij pa so namenjene bolj športnim vozilom s premerom platišč pri 17 palcih.

Tudi v tej kategoriji sta imela proizvajalca Viking in Vredestein svojo testno pnevmatiko, obe pa sta dobili oceno priporočljivo. Vikingova pnevmatika SnowTech II se je izkazala kot dobro v kategoriji majhne obrabe in na snegu. Guma proizvajalca Vredestein pa kot zelo dobra na mokri cesti in dobra na suhem cestišču.

Pregled testa pnevmatik nemškega avto kluba (autobild.de)

Testirana pnevmatika 205/55 R 16 91 H Rezultat
Continental WinterContact TS 860 Zelo priporočljivo
Michelin Alpin 5 Zelo priporočljivo
Goodyear UltraGrip 9 Zelo priporočljivo
Dunlop Winter Sport 5 Priporočljivo
Bridgestone Blizzak LM001 Zadovoljivo
Uniroyal MS plus 77 Zadovoljivo
Sava Eskimo HP Zadovoljivo
Vredestein Snowtrac 5 Zadovoljivo

 

Zimske pnevmatike, navedene v zgornji tabeli so vam na voljo v Avtocentru AvtoStop, Devova 18, Ljubljana!

Če povzamemo…

S testom smo tako pridobili dragoceno informacijo, da so pnevmatike, ki jih lahko ugodno dobite pri nas priporočljive za uporabo v zimskih razmerah! V kolikor še niste opravili nakup novih zimskih pnevmatik – s tem ne odlašajte predolgo, saj je od 15. novembra dalje zakonsko določena uporaba zimskih gum na vašem vozilu. Pri nas pa lahko nove gume naročite kar iz vašega naslonjača!

Cenovno ugodna premontaža zimskih pnevmatik vam je na voljo v Avtocentru AvtoStop v Ljubljani.

Vir:
www.amzs.si

ADAC: Allgemeiner Deutscher Automobil-Club

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>