fbpx

Težave z vžigom? Kdaj je potrebna menjava akumulatorja?

Ali ste vedeli, da v času sneženja ni priporočljivo pustiti avto dolgo časa pokritega s snegom? Vlaga in mraz lahko obremenita akumulator, zaradi česar pride do težave z vžigom avta.

Prazen akumulator simptomi

Če vam ob vžigu avta luči zasvetijo z manjšo močjo, verjetno gre za prazen akumulator.

Najboljše je narediti test stanja akumulatorja. Še posebej je priporočljivo pred zimo preveriti stanje akumulatorja kot tudi stanje celega avtomobila. Slabo delujoč akumulator je najboljše preventivno zamenjati.

V kolikor bi radi sami menjali akumulator, je najbolj preprosto kupiti enak akumulator kot ga že imate.

Koliko časa zdrži akumulator?

1. Današnji akumulatorji zdržijo dlje kot prej, vendar se zaradi dodatne električne opreme (klima, ogrevanje sedežev,… ) tudi hitro iztrošijo.

2. Vsakodnevne zelo kratke razdalje pripomorejo k manjši življenjski dobi akumulatorja. Vžig zelo vpliva na praznjenje akumulatorja, prekratka vožnja pa ni dovolj, da bi se akumulator napolnil. V takšnem primeru je dobro redno vsakih par mesecev iti na daljši izlet J in tako omogočiti polnjenje akumulatorja. Lahko pa uporabite tudi polnilec akumulatorjev in takšen akumulator občasno dopolnite. Polnilec lahko uporabite tudi pri izpraznjenem akumulatorju.

3. Akumulator ima življenjsko dobo povprečno 4 leta.

4. Do praznega akumulatorja lahko pride tudi zaradi okvare sistema polnjenja v avtomobilu.

5. Nenazadnje, ali je možno, da akumulator odpove med vožnjo? Čeprav je to redko, se to lahko zgodi, če bi najprej odpovedal alternator.

Test stanja akumulatorja

Ni treba, da avtomobil neha delovati v mrazu. V Avtocentru Avtostop lahko opravite test stanja akumulatorja. Če je potrebno, naredimo tudi menjavo akumulatorja.

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>