fbpx

Zima je čas, ki zahteva, da se avtomobilu malo bolj posvetimo. Najprej pride na vrsto menjava gum, nato pa sledi redno preverjanje tekočin v avtomobilu. Za nameček nas v tem letnem času čaka tudi pogosto čiščenje snega in ledu z avta.

Seznam izzivov, ki jih zimski čas prinese voznikom

Večinoma smo navajeni, da je potrebno za vsako težavo kupiti nek izdelek v trgovini. Vseeno pa je možno prenekatere zimske zagate enostavno razrešiti s stvarmi, ki so nam na voljo tudi doma.

Za voznike avtomobilov smo pripravili nekaj nasvetov za lepše preživljanje zimskih dni.

1. Zamrznjena stekla

Tekočino za vetrobranska stekla prelijte v čisto razpršilko (uporabite lahko prazno razpršilko od nekega čistila). Tekočino razpršite po zamrznjenih steklih in ta se bodo hitro odtajala.

Sicer pa okna nikoli ne poskušajte odmrzniti z vročo vodo, saj lahko zaradi prevelike temperaturne razlike počijo.

2. Zamrznjena ključavnica na avtu

Pomagajte si z navadnim razkužilom za roke. Alkohol v razkužilu bo odstranil led in vam omogočil odkleniti avto. Nakapljajte nekaj kapljic na ključ ali v ključavnico in problem bi moral biti rešen.

Še bolje pa je že v osnovi preprečiti zamrzovanje ključavnice. Še predno, oziroma ko nastopijo mrzli dnevi, napršite WD-40 v ključavnico. S tem trikom si boste prihranili nevšečnosti v mrzlih zimskih jutrih.

3. Zamrznjena vrata

V primeru, da vrata primrznejo, jih ne poskušajte na silo odpreti, ker lahko poškodujete vratna tesnila. Najprej preverite, ali so zamrznila tudi sosednja vrata. Obstaja precejšnja verjetnost, da niso, zato lahko enostavno vstopite skozi nezamrznjena vrata.

Preventivna rešitev v takem primeru je kuhinjsko olje v razpršilu. Olje napršite po gumijastih tesnilih okoli vrat in ga obrišite s papirnato brisačo. Zaradi blage namaščenosti tesnil ta ne bodo več zamrznila. Gumijasta tesnila lahko namažete tudi z vazelinom ali silikonskim oljem.

4. Zamrznjeni brisalci

Če imamo avtomobil parkiran zunaj in je napovedano sneženje, je priporočljivo storiti naslednje. Sprednje in zadnje brisalce dvignemo v pokončno lego. S tem preprečimo, da jih prekrije sneg, ki bi ob zmrzali lahko povzročil primrznjenost brisalcev na stekla.
Če potrebujete menjavo brisalcev, vam jih v Avtocentru Avtostop, brezplačno zamenjamo.

5. Zamrznjena stranska ogledala

Stranska ogledala pokrijte čez noč s plastičnimi vrečkami, ki jih pričvrstite z elastiko. Naslednji dan jih ne bo potrebno čistiti.

6. Če ste z avtom obtičali v snegu

V času, ko so cestišča zasnežena, je priporočljivo v avtu imeti vrečo s peskom. Če nimamo pri roki gradbenega peska, lahko uporabimo tudi pesek za mačja ali pasja stranišča :). Če avto obtiči v pomrznjenem snegu ali ledu, pred pogonske gume posujte nekoliko peska. Gume bodo s tem dobile dodaten oprijem in z lahkoto boste zvozili ven.

Imate težave z avtomobilom? Kontaktirajte nas.

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>