Čiščenje zunanjosti avtomobila je običajno naša redna praksa, kaj pa čiščenje notranjosti avta? Avto je idealno gojišče bakterij in drugih zdravju škodljivih mikroorganizmov. To še zlasti velja, če v avtu tudi jeste in pustite naokoli ležati smeti in ostanke hrane. Angleška anketa je pokazala, da 42 % voznikov redno pije in se prehranjuje v avtu. Tretjina voznikov naj bi notranjost avta očistila enkrat letno, kar 10 % voznikov pa naj nikoli ne bi očistilo notranjosti avtomobila s krpo ali sesalcem.

Veliko ljudi meni, da so najbolj umazani deli avtomobila podvozje in blatniki. Dejansko pa sta poleg prtljažnika rabljenega avtomobila najbolj umazana volan in menjalnik.


Nova avtomatska avtopralnica od 1.6.2018 v BTC-ju, Letališka 1


*Cena velja za kupone v predprodaji


Kje v avtu se skrivajo bakterije, prah, maščobe in znoj?

1. Prtljažnik avta

Prtljažnik avtomobila je absolutni zmagovalec v gojenju bakterij. Na kvadratnem centimetru živi kar 1.000 bakterij. Študija je med najštevilčnejšimi bakterijami odkrila vrsto Bacillus cereus, ki je odgovorna za zastrupitve s hrano, in bakterijo iz rodu Arthrobacter, ki jo najdemo v zemlji in na človeški koži. Ko boste naslednjič čistili vaš avto, na seznam čiščenja uvrstite tudi prtljažnik. Nenazadnje prav v prtljažnik po navadi odlagamo nakupovalne vrečke s hrano.

2. Volan in menjalnik

Volan in menjalnik sta pravzaprav bolj umazana kot javno stranišče. Raziskava iz Velike Britanije je pokazala, da se na volanu na kvadratnem centimetru nahaja 700 različnih bakterij, medtem ko jih je v javnem stranišču na kvadratnem centimetru okoli 80. Volan in menjalnik − pa tudi kljuke na vratih − je priporočljivo čistiti z dezinfekcijskimi robčki vsaj enkrat mesečno.

3. Sedeži

Nihče se ne more izogniti prahu, znoju in maščobi s kože, ki se vztrajno nabirajo na sedežih. Če v avtu tudi jeste, k navedenim prištejte še ostanke hrane in pijače. Če imate hišne ljubljenčke, so tu še njihove dlake in vonj. Globinsko čiščenje sedežev je mogoče opraviti s kvalitetnim globinskim sesalnikom.

4. Stekla

Dež, umazanija in prah se vsak dan nabirajo na steklih. Spomladi se na vetrobranskem steklu nabira cvetni prah, zlasti poleti je steklo prekrito z insekti, pozimi pa se na njem nabira debel sloj umazanije z vlažne ceste. Če v avtu kadite, se na vetrobranskem steklu nabira tudi dim. Trdovratne madeže s stekla lahko poskusite odstraniti s coca-colo. Pri tem pazite, da coca-cola ne pride v stik z lakom avtomobila in jo po uporabi temeljito izperite. Vlažilni robčki so dober pripomoček za čiščenje vzvratnega in stranskih ogledal.

5. Tla pod avtomobilsko preprogo

Tudi če ne parkirate na makadamu, sta vaša redna sopotnika v avtu drobni pesek in prah. Ko posesate avtomobilske preproge, posesajte tudi tla pod njimi. Za boljši učinek preproge pretresite ali pa avto peljite na čiščenje v ročno avtopralnico.

Čiščenje notranjosti avtomobila

Avtomobil je bolj umazan kot hiša, saj ima kar 17.000-krat več bakterij. Po navadi smo večino časa osredotočeni na urejenost doma, družine in financ, pri čemer je čiščenje avta na repu prioritet. Vendar je treba avto sproti vzdrževati, zlasti če ga želite kasneje tudi prodati. Najbolje si je vzeti vsaj 10 minut na teden za čiščenje avta, s čimer se boste izognili nabiranju umazanije in poskrbeli za ohranjanje vrednosti svoje investicije.

Za čiščenje avta ni priporočljivo uporabljati sredstev, kot so čistilo za pranje posode, čistilo za wc školjko ali alkohol, ki lahko poškodujejo lak avta. Najboljše je kupiti namenska čistila in v avtu imeti škatlo s čistili, ki vam je vedno pri roki.

Med najboljšimi prijatelji vašega avtomobila so tudi dezinfekcijski robčki.

Izogibajte se puščanju ostankov hrane v avtomobilu. Če se redno prehranjujete v avtu, si omislite koš za smeti. Koš potem tudi redno praznite. Če vam ne uspe pogosteje, je včasih najbolje smeti odnesti naslednjič, ko boste točili gorivo.

Vožnja v čistem in lepo dišečem avtu pozitivno vpliva na vaše počutje, to pa pripomore tudi k boljši koncentraciji na cesti.

Če želite vaš avto temeljito globinsko očistiti, nas pokličite na telefon 041 544 533, nam pišite na info@avtostop.si ali nas obiščite na Devovi ulici 18 v Šiški.

P.S. Kot zanimivost naj omenimo, da so pri proizvajalcu Ford preizkusili antimikrobno tehnologijo Agion®, ki na različnih delih avta preprečuje razmnoževanje bakterij in ne vpliva na sijaj in barvo površin avtomobila.

 

 

Viri za članek:
https://www.mirror.co.uk/news/uk-news/why-your-steering-wheel-is-dirtier-than-a-public-124276http://www.dailymail.co.uk/news/article-1379830/How-clean-car-Steering-wheels-times-germs-public-toilet-seat.htmlhttp://www.truecar.com/blog/2012/12/06/just-how-dirty-is-that-steering-wheel/https://www.cbsnews.com/news/steering-wheels-germier-than-public-toilet-can-they-make-you-sick/http://www.truecar.com/blog/2012/12/06/just-how-dirty-is-that-steering-wheel/https://www.zerorezpugetsound.com/news/the-five-dirtiest-places-in-your-carhttps://www.fitday.com/fitness-articles/fitness/everything-you-need-to-know-about-essential-oils.htmlhttps://www.health24.com/Lifestyle/Man/Your-life/Just-how-dirty-is-your-car-inside-20130404-3https://www.zurnal24.si/avto/volan-bolj-umazan-kot-javno-stranisce-120932
https://www.dnevnik.si/1042726048

 

Ugodno: menjava pnevmatik že od 24,90 € za ALU in jeklena platiščaVeč »