fbpx

Tudi vi med vožnjo počivate roko na menjalniku?

Vozne navade, ki škodijo vašemu avtu

Dlje časa ste že voznik, več navad pri vožnji imate. Toda niso vse navade dobre. Zaviranje izključno z zavoro ali vožnja pri visokih obratih z mrzlim motorjem so navade, ki lahko povzročajo pretirano obrabo in vodijo do okvare določenih avto delov.

Tukaj je 6 navad, ki bi jih bilo najboljše čim prej opustiti. Mogoče bo najtežje tisto z roko na menjalniku. 🙂

1. Zaviranje samo z zavoro

V avtošoli nas učijo: »Pazite na varnostno razdaljo in držite se avta pred vami.« Če pri tem nenehoma zavirate samo z zavoro, si dajte na stran kup denarja za pogosto menjavanje zavornih ploščic in diskov. Bolje je dovolj zgodaj spustiti gas in zavirati z motorjem, ko je to seveda možno. Dodatno zmanjšanje hitrosti dosežemo tako, da z občutkom prestavimo v nižjo prestavo in sklopko ob tem počasi spuščamo.
K ohranjanju zavor bo pomagal tudi prijazen in umirjen način vožnje.

2. Čakanje do zadnjega s popravilom

Škripanje in drugi nenavadni zvoki lahko pomenijo določeno okvaro. Veliko voznikov si pogosto zatiska ušesa, ker so preprosto navajeni čakati do zadnjega. Posledično se takšni avti pokvarijo sredi ceste. Če vaš avto spušča nenavaden zvok, je najboljše čim prej reagirati in se posvetovati z mehanikom. Prihranili si boste slabo voljo in denar.

3. Zanemarjanje ročne zavore pri avtomatskem menjalniku

Ko parkirate avto s avtomatskim menjalnikom na klancu brez ročne zavore, trpi vgrajen mehanizem sklopk. Pri parkiranju na klancu držite zavoro in prestavite v »P«. Potem zategnite ročno zavoro in potem počasi spustite zavoro.

4. Vožnja pri visokih obratih z mrzlim motorjem

Večina novodobnih motorjev ne potrebuje ogrevanja. Toda dokler se motor ne ogreje na delovno temperaturo, ne bi smeli voziti več kot 2000 obratov na minuto.
Kaj pa v hladnem vremenu? Tudi takrat boste motor najhitreje ogreli z umirjeno vožnjo.

5. Pri klancu navzdol tiščite samo zavoro

Ali imate tudi vi pri vožnji po klancu navzdol navado uporabljati samo zavoro? Pri tem lahko pride do pregrevanja zavornega sistema ter obrabe zavornih diskov in ploščic. Uporabite tudi zaviranje z motorjem, tako da prestavite v nižjo prestavo.

6. Roka, ki počiva na menjalniku

Veliko voznikov ima navado, da med vožnjo počiva roko na menjalniku. To ni priporočljivo iz več razlogov. Najbolj očiten razlog je, da za manevriranje potrebujete obe roki na volanu. Poleg tega majhen vendar pa stalen pritisk na menjalniku vpliva na menjalniški sklop, kar lahko počasi privede do prevelike obrabe in težav pri menjavanju prestav. Nekateri proizvajalci avtomobilov tudi v navodilih odsvetujejo držanje roke na menjalniku.

Navade je včasih težko opustiti, še posebej izkušenim voznikom. Ne glede na vozniški staž, nikoli ni prepozno za začetek lepega odnosa do avta in za varčevanje. Če se ujamete pri kakršnikoli od naštetih navad, pomislite na denar, ki ga lahko prišparate.

Če imate probleme z avtomobilom, nas kontaktirajte.

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>