fbpx

Vožnja pod vplivom alkohola

S prijatelji ste nekaj malega spili, ali vseeno greste voziti? Tudi če se ne počutite pijani, alkohol oslabi sposobnost običajnega miselnega presojanja. Še posebej pa velja: kdor cik-cak hodi, naj avto ne vozi. 🙂

Kako vozi voznik, ki je pil?

Alkohol vpliva na lažno samozavest.  Voznik je tako bolj prepričan v svoje sposobnosti. V resnici pa ima voznik zaradi alkohola slabšo sposobnost zaznave oddaljenosti predmetov, počasnejše reakcije, manjši zorni kot, preobčutljivost na luči nasproti vozečega avta, itd.

Pri vozniku, ki je pil, se pojavi tudi t. i. rdeča slepota, ko težje zaznava rdečo luč na semaforju, zavorne luči, ali označbe za oviro na cesti.

Vse to pripelje do napačne ocene razdalj in precenjevanja situacij. Takšen voznik vozi prehitro ali pa prepočasi, smer spreminja brez smernih kazalcev, ustavlja pri zeleni luči ali pa prevozi rdečo luč, v ovinek pripelje s preveliko hitrostjo ali pa zamuja s spreminjanjem smeri in ga zato zanese v ovinku, tvegano prehiteva, drži prekratko varnostno razdaljo, ima počasnejši reakcijski čas na naglo zaviranje v prometu, težje spremlja smer vožnje, ipd.

V glavnem – voznik pod vplivom alkohola je v avtu preveč sproščen 🙂

Prometna nesreča? Ne hvala.

Po statističnih podatkih policije se je delež prometnih nesreč zaradi vožnje pod vplivom alkohola nekoliko zmanjšal. Alkohol sedaj predstavlja 9 odstotkov vseh nesreč na cesti. Kljub temu pa smrtne prometne nesreči povzroči več kot petina voznikov, ki so vinjeni.

Dejstvo je, da nihče ne zmore varno voziti potem, ko je nekaj spil ali vzel kakršnokoli drugo opojno substanco. Za vožnjo potrebujemo roke, oči, noge in trezne možgane, da kontroliramo avto. Avto ne pozna lažne samozavesti 🙂

Čas za sproščanje s prijatelji ob kozarcu žlahtnega si je možno narediti še lepši, če je že vnaprej zagotovljen prevoz ali če se sproščamo v bližnjem lokalu.

Vožnja v opitem stanju vpliva tudi na stanje v denarnici. Če zadenete robnik, kar je še blaga posledica, je potrebno nastaviti podvozje, pride pa lahko tudi do poškodb platišča, stabilizatorja, mostu, diskov in amortizerjev.

Za vsa popravila morebitnih okvar in za nastavitev avtooptike nas lahko kontaktirate.

 

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>