fbpx

Vožnja v deževnih ali snežnih razmerah je lahko prijetna

Ko dežuje, razmere na cesti postanejo malce kaotične, kaj šele, ko sneži.

V dežju in snegu si vsi želimo, da naš avto dela brezhibno. Brisalci naj pridno brišejo steklo, ventilatorji naj hitro osušijo zamegljena stekla, da lahko vidimo odparkirati. Pri tem priporočamo, da redno menjavajte kabinske filtre, saj ko so stari in polni umazanije, postanejo vlažni. Obenem si želimo, da v prometni konici zavore dobro primejo, ko je potrebno naglo zavirati. In nenazadnje, da pnevmatike zmorejo dober oprijem v mokrem in spolzkem.

Da bo vožnja v zahtevnih vremenskih razmerah varna in prijetna, potrebujemo dobro opremljen avto.

1. Pnevmatike z dovolj profila

Za odličen oprijem na mokri cesti je pomembno, da pnevmatike imajo dovolj profila in pravi tlak. Od 15.11. do 15.03. je zakonsko obvezna uporaba zimskih pnevmatik z min 3 mm profila, ali letne pnevmatike z min 3 mm profila in snežne verige za pogonska kolesa. Ne pozabite, da so pnevmatike edini stik avta s cesto. Priporočamo, da se ne zanašate na zakonsko omejeno globino profila, saj vsak milimeter izboljša vozne lastnosti pnevmatike.

2. Zanesljive zavore

Zavore na spolzki podlagi dobro primejo, če redno skrbimo za zavorne ploščice in zavorno tekočino. V kolikor avto ob zaviranju naredi kakršenkoli zvok – cvili ali škrta – je potrebno avtomobil takoj odpeljati k avtomehaniku.

3. Brisalci, ki ne puščajo prog

Brisalce je priporočljivo kdaj pa kdaj očistiti, da se znebimo vseh smeti, ki povzročajo proge na steklu. Če kljub temu brisalci še vedno ne brišejo dobro, je potrebno zamenjati brisalce. Tako boste ohranili varno vidno polje.

4. Ventilatorji

Ventilatorje ste nastavili na najvišjo jakost, pa se stekla še vedno ne odrosijo? V takem primeru bo najboljša menjava kabinskega filtra. Stekla se tudi hitro odrosijo, če najprej nastavite najvišjo temperaturo.

V kaosu je možno uživati, če si pripravljen nanj.

P.S. Če se hočete res dobro pripraviti na vožnjo po dežju ali snegu, se dobro naspite in omejite alkohol prejšnjo noč. 🙂 Ker poleg dobre opreme potrebujete tudi koncentracijo.

Potrebujete pomoč? Kontaktirajte nas

 

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>