Poletje je čas povečane »aktivnosti« golobov, vrabčkov, galebov in žuželk. Povsem vsakdanji pojav je, da se na avtu znajde ptičji kakec. Čeprav je nekaj običajnega, niti ni tako nedolžen.

Ptičji iztrebki vsebujejo velik delež sečne kisline in so kisli – njihova pH vrednost je med 3 in 4,5. Zaradi korozivnosti sečne kisline in kislosti lahko ptičji iztrebek na avtu počasi razžre lak.

Podobno velja za smolo, mušice in ostanke drugih žuželk.

Zato je treba iztrebke, smolo ali insekte z avta čim prej odstraniti. Ptičji iztrebek odstranite takoj, ko ga opazite. Če to storite pravočasno, se še ne bo zažrl v avto lak, poleg tega pa ga bo tudi lažje očistiti. Zato imejte v avtu vedno pri roki nežno čistilno sredstvo, čistilo za odstranjevanje mrčesa, krpo iz mikrovlaken, pa tudi rokavice. Zlasti v poletnem času se iztrebki hitro zasušijo, zato je treba biti pri odstranjevanju še toliko hitrejši.

Črna barva avtomobila je še zlasti občutljiva, saj se na njem še bolj pozna, če se je iztrebek zažrl v lak.

Kako se znebiti ptičjih iztrebkov in mušic z avta?

Prvo pravilo je, da ptičji iztrebek ali ostanke žuželk z avta čim prej odstranite.

Zelo pomembno je, da čistite ohlajeno površino. Zato je odstranjevanje ptičjih iztrebkov in insektov najboljše izvajati v senci. Vročo površino lahko ohladite z vodo.

Posebej učinkovito je, če čiščenje opravite ročno. Pri čiščenju je treba biti zelo previden, saj pri tem lahko poškodujete lak na avtomobilu.

Najprej odstranite vrhnji del kakca. Uporabite vlažno krpo iz mikrovlaken. Če je iztrebek že zasušen, nanj položite mokro brisačo ali gobo. Krpo ali gobo prelijte z nekaj vode in počakajte 10 minut. Zatem jo nežno odstranite.

Za čiščenje zasušenega in trdovratnega iztrebka lahko uporabite tudi polirno pasto za avto.

Pri čiščenju malih rumenih kakcev si lahko pomagate s sprejem za odstranjevanje insektov. Sprej razpršite in počakajte 5 minut. Nato površino obrišite s krpo.

Pri čiščenju smole je učinkovito tudi olje iz domače kuhinje. Pri tem je pomembno, da se smola ne zasuši. V nasprotnem primeru vam lahko pomagajo v avtopralnici, kjer lahko zasušeno smolo odstranijo s primernim čistilnim sredstvom. Še najbolje pa se je izogniti parkiranju pod iglavci.

Poškodovan lak na avtu?

Če je iztrebek že nekoliko razžrl lak, si pomagajte s poliranjem.

Če je poškodovana manjša površina laka, uporabite visokokakovosten polirni stroj z brusnim papirjem granulacije 1000 ali 2000. Polirate lahko tudi ročno. S poliranjem ne pretiravajte, saj bi v nasprotnem primeru lahko prišlo do stanjšanja sloja laka. V kolikor je ptičji iztrebek poškodoval večjo površino laka, uporabite polirni stroj z mokro-suhim brusnim papirjem granulacije 3000.

Na koncu nanesite še zaščitni premaz za lak oziroma vosek.

Kako zaščititi avto pred ptičjimi kakci?

Najboljši način zaščite pred ptičjimi »minami« je impregnacija avta z zaščitnim voskom.

Tanek sloj voska je na videz premalo učinkovit način zaščite, toda v resnici je to najboljša zaščita avto laka. Iztrebke in ostanke insektov je najlažje odstraniti s povoskanega avta.

Kot zanimivost naj omenimo še študijo, v kateri so ugotovili, da avtomobili rdeče barve »privlačijo« več ptičjih iztrebkov kot avtomobili drugih barv. Na drugem mestu se je znašla modra barva avtomobilov. Zelena vozila pa naj bi bila za ptiče najmanj zanimiva. Iztrebki golobov naj bi bili bolj korozivni kot iztrebki galebov, saj se ti prehranjujejo drugače kot ptiči v mestu.

V poletnem času je zaradi vseh »prilepljenih« žuželk in iztrebkov avto priporočljivo pogosto prati, vsaj 2x na mesec. To še posebej velja za avtomobile, ki so parkirani na odprtem. Prav tako ne pozabite po vsakem pranju avta impregnirati z voskanjem.

Pri odstranjevanju ptičjih iztrebkov in insektov vam lahko pomagamo tudi v naši največji in najdaljši avtomatski avtopralnici Avtostop na Letališki 1, poleg Bauhausa in v bližini BTC-ja, ali pa v naši ročni avtopralnici na Devovi ulici 18, Ljubljana – Šiška. Pokličite nas na telefon 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si.

 

Kontaktirajte nas »
Ugodno: menjava pnevmatik že od 24,90 € za ALU in jeklena platiščaVeč »