fbpx

Od 1. 1. 2017 je v vseh novih vozilih v Evropski uniji prepovedana uporaba hladilnega sredstva R134a v klimatskih napravah, saj gre za toplogredni plin, ki ima kar 1430-krat večji vpliv na segrevanje ozračja kot CO2.

Poleg tega je Evropska unija začela vse bolj omejevati količine plina R134a, ki ga države članice še smejo uvoziti.

V obdobju med 2018 in 2020 lahko članice EU na leto porabijo samo še 63 % količin, ki so veljale leta 2012. Cena hladilnega sredstva R134a je zato skokovito narasla in se je v zadnji sezoni povišala kar za od 300 do 400 %. Tudi v prihodnje se pričakuje nadaljnjo strmo rast cene plina R134a.

Novi plin R 1234yf & stari plin R134a za starejša vozila

Za lastnike starejših vozil polnjenje klime z novim plinom R 1234yf, ki ga je začela uporabljati večina proizvajalcev klimatskih naprav, ni rešitev. Novi plin R 1234yf je še vedno precej dražji od plina R134a, poleg tega pa stari klimatski sistemi nanj niso prilagojeni in bi z uporabo novega plina zelo hitro prišlo do okvare sistema. V obstoječih vozilih, ki imajo klimatsko napravo s hladilnim sredstvom R134a, se bo tako ta plin uporabljal do konca življenjske dobe vozila.

 

Za povprečno osebno vozilo je celotna količina plina, ki je potrebna za klimatski sistem, približno 500 g.

V Avtocentru Avtostop je cena polnjenja klimatske naprave osebnega vozila enaka, ne glede na količino plina.

 

Tudi cena novega plina R 1234yf  bo po pričakovanjih še nekaj časa visoka

Na gibanje cene novega plina R 1234yf v prihodnje bo zagotovo vplivalo dejstvo, da ga proizvajata le dva proizvajalca, in sicer – ameriška giganta DuPont in Honeywell. To seveda pomeni tudi višje stroške polnjenja klimatske naprave za lastnike vozil z letnikom izdelave 2017 in 2018. Po nekaterih napovedih pa naj bi se ceni za kilogram novega in starega plina izenačili v letu 2021.

Da stroški s klimo ne bodo še višji

Vrtoglavi stroški zaradi klimatske naprave lahko nastanejo tudi v primeru, če je ne vzdržujete redno. Priporočamo vam, da vsakih 18 oz. največ 24 mesecev pri certificiranih strokovnjakih opravite servis klime. Na servisu vam bodo s sodobnimi napravami preverili tesnost klimatskega sistema, dopolnili manjkajoči plin, opravili menjavo oz. dolivanje olja za klimatski sistem, odstranili vlago in zamenjali kabinske filtre.

Enkrat letno pa vam svetujemo tudi dezinfekcijo klimatskega sistema, saj so klimatske naprave pravo gojišče bakterij in plesni. Vzdrževanje klimatskega sistem je nujno za zdravje potnikov in udobje med vožnjo. Priporočamo vam, da dezinfekcijo klime opravite še pred začetkom sezone, da boste potem lahko mirni.

Polnjenje klime s plinoma R134a  in R1234yf lahko izvajajo samo usposobljeni serviserji

Po zakonu lahko postopke v zvezi s plini v klimatskih napravah izvajajo le serviserji, ki so opravili ustrezno usposabljanje.

Certificirani polnilec klime

Tomaž Janežič, certificiran polnilec klime

Tomaž Janežič, certificiran polnilec klime

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>