fbpx

Zračni filter, kabinski filter, oljni filter in filter goriva skrbijo za brezhibno delovanje vašega avtomobila. Enako kot zavore tudi filtri sodijo med potrošni material, ki ga je sčasoma treba zamenjati.  Včasih se prečiščevalna funkcija filtra predčasno močno zmanjša. Prepoznajte znake, kdaj je treba očistiti oziroma zamenjati določeni filter.

Zračni filter

Zračni filter čisti umazane delce iz zraka, ki prihaja v motor.

Znaki zamašenega zračnega filtra: večja poraba goriva, zmanjšana moč pospeševanja, težave z vžigom avtomobila, prižgana lučka za napako motorja.

Zračni filter je priporočljivo pregledati ob vsaki menjavi olja. V kakšnem stanju je zračni filter, je dostikrat odvisno od načina vožnje. Ker je nakup filtra cenovno ugoden, ga je največkrat najlažje kar zamenjati.

Kabinski zračni filter

Kabinski zračni filter odstranjuje nečistoče iz zraka, ki ga med vožnjo vdihavamo v kabini.

Znaki zamašenega zračnega filtra kabine: zrak iz ventilatorja ima neprijeten vonj, ventilator dela z zmanjšano močjo, pretiran zvok delovanja ventilatorjev, ventilator ne zmore odrositi vetrobranskega stekla v hladnem in deževnem vremenu.

Kabinski filter je priporočljivo menjati enkrat letno, če pogosto parkirate pod drevesi ali se vozite po makadamu pa dvakrat letno. Če ste v dvomu, ali kabinski zračni filter očistiti ali zamenjati, velja enako kot pri zračnem filtru.

Oljni filter

Oljni filter skrbi za čistočo motornega olja, kar omogoča normalno delovanje motorja in mu podaljšuje življenjsko dobo.

Znaki zamašenega oljnega filtra: hrup motorja, črno olje na merilni palici za olje, prižgana lučka za prenizek tlak motornega olja ali prižgana lučka za napako motorja.

Čiščenje oljnega filtra je zamudno, saj je prepojen z umazanim oljem. Najbolje ga zamenjati ob vsaki menjavi olja.

Filter olja v avtomatskih menjalnikih

Obstaja tudi filter olja v avtomatskih menjalnikih, ki se ga menja glede na interval, ki je naveden v lastniški knjižici. Servis avtomatskih menjalnikov obvezno prepustite za to usposobljenim strokovnjakom.

Filter goriva

Filter goriva preprečuje nečistim delcem v gorivu, da bi prišli v sestavne dele motorja.

Motor ne mara umazanega goriva (dizelski motor zlasti ne mara vode v gorivu), zato vam bo dal jasno vedeti, da je filter goriva zamašen.

Znaki zamašenega filtra goriva: težave z vžigom, »cukanje« motorja pri vožnji, upočasnjeno pospeševanje, »nemiren« prosti tek.

Interval, v katerem je treba zamenjati filter goriva, načeloma ni določen. Enako kot velja za oljni filter, je tudi filter goriva bolje zamenjati, kot ga poskušati očistiti. Če se pojavijo zgoraj navedeni znaki, pa ga je treba zamenjati.

Pred menjavo filtra se pri usposobljenem in izkušenem mehaniku najprej prepričajte, da za navedene težave ni nobenega drugega razloga.

* NOVO: Spletni nakup pnevmatik po NAJBOLJŠIH cenah *SPLETNA TRGOVINA >>