fbpx

Kontakt

icon_widget_image Petek - Sobota: 8:00-17:00; Sobota: 8:00-15:00 icon_widget_image Devova 18, 1000 Ljubljana - Šiška icon_widget_image Pnevmatike: +386 31 813 813 icon_widget_image Servis: +386 41 544 533 icon_widget_image info@avtostop.si icon_widget_image narocila@gumenadom.si

Osnovni podatki podjetja

AMONTE D.O.O.

Bravničarjeva ulica 11

(Devova 18 – uvoz s Ceste Ljubljanske brigade)

1000 Ljubljana

Davčna številka:

SI56012624

Matična številka: 3979091000

Fotografija prikazuje zobati jermen, ki v Avtocentru Avtostop v Ljubljani opravijo ugodno menjavo zobatega jermena.

4 opozorilni znaki, kdaj menjati zobati jermen

Zobati jermen skrbi za pogon odmičnih gredi

Zobati jermen je sestavni del motorja, ki skrbi za pogon odmičnih gredi. Zaradi obrabe ga je treba redno menjati. Motor ne more delovati brez brezhibnega zobatega jermena.

Večina proizvajalcev avtomobilov v servisni knjižici predpiše, kdaj je treba menjati zobati jermen. Četudi zobati jermen redno menjate, je treba biti pozoren na opozorilne znake, da je z njim nekaj narobe.

Običajni znaki, da je treba zamenjati zobati jermen, so:
→ tiktakanje motorja, vžig vozila v prazno, tresenje vozila in premalo obratov ter spuščanje olja pod pokrovom zobatega jermena.

Fotografija prikazuje menjavo zobatega jermena v Avtocentru Avtostop v Ljubljani.

Znaki, da se je zobati jermen pretrgal

1. Tiktakanje motorja

Če vam motor čudno tiktaka, lahko da je preskočil zobati jermen ali pa gre za napenjalce jermena. Čim prej pri mehaniku preverite stanje kompleta zobatega jermena.

Pozor: Tiktakanje je lahko tudi znak nizkega tlaka motornega olja, oziroma da v motorju primanjkuje olja. Če iz motorja občasno slišite tiktakanje, gre lahko tudi za okvaro vakuumske črpalke za zavore. To lahko preverite tako, da nekajkrat pritisnete na zavoro (medtem ko avto stoji prižgan na mestu) in tiktakanje preneha.

 

2. Avto vrti motor, vendar ne »vžge«

Če avto, ko ga hočete prižgati, obrača precej z lahkoto, vendar ne »vžge«, je lahko počil zobati jermen.

Če zobati jermen poči, lahko povzroči škodo na drugih sestavnih delih motorja.

 

3. Olje pušča na sprednji strani motorja

Če je mastno okoli zobatega jermena, je lahko vzrok tesnilni obroč (semering) na odmični gredi ali pa tesnilo na pokrovu ventilov. Takšno spuščanje olja lahko povzroči pregrevanje motorja, prav tako obstaja možnost, da se zobati jermen predčasno obrabi.

Ker lahko pretrgani zobati jermen povzroči uničenje sestavnih delov motorja, je priporočljivo takoj ukrepati (ob kateremkoli opozorilnem znaku) in težavo odpraviti na strokovnem servisu.

V Avtocentru AvtoStop priporočamo, da zobati jermen menjate, ko prevozite 100.000–120.000 km, tudi če proizvajalec tega ne zahteva. Tako se izognete večjim poškodbam motorja in velikim finančnim izdatkom.

 

4. Avto trese zaradi neenakomernega teka, motor ima premalo obratov (neenakomerno delovanje motorja)

V tem primeru je treba takoj ukrepati in napako odpraviti, saj lahko pride do velike škode na motorju.


Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si - Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si -

V primeru težav vas vabimo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1,  v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!


STORITVE VEZANE NA ČLANEK

AVTO SERVIS

Menjava zobatega jermena

PREGLED VOZILA

Avtodiagnostika

AVTOSERVIS

Veliki servis avta