fbpx

Kontakt

icon_widget_image Petek - Sobota: 8:00-17:00; Sobota: 8:00-15:00 icon_widget_image Devova 18, 1000 Ljubljana - Šiška icon_widget_image Pnevmatike: +386 31 813 813 icon_widget_image Servis: +386 41 544 533 icon_widget_image info@avtostop.si icon_widget_image narocila@gumenadom.si

Osnovni podatki podjetja

AMONTE D.O.O.

Bravničarjeva ulica 11

(Devova 18 – uvoz s Ceste Ljubljanske brigade)

1000 Ljubljana

Davčna številka:

SI56012624

Matična številka: 3979091000

Fotografija prikazuje prestrašeno voznico in sopotnico, ki niso opravile servis zavor.

Kaj narediti, če zavore odpovedo?

Odpoved zavor med vožnjo je zares nevarna situacija

Eden največjih strahov voznika je, da mu kaj odpove ali da se ne bi mogel ustaviti.

Zavore lahko med drugim odpovedo zaradi vlage v zavornem olju. Vzrok za odpoved zavor je lahko tudi pregrevanje zavornega olja, zlasti v poletnem času. Zavorno olje je priporočljivo menjati vsaki dve leti.

Odpoved zavor med vožnjo je zares nevarna situacija in prav je, da smo pripravljeni tudi na to možnost. Čeprav upamo, da se nam to nikoli ne bo zgodilo, je dobro vedeti, kako ukrepati v takšni situaciji.

 

1. Brez panike

 

Trezna glava je prvi zaveznik voznika, zlasti v kritičnih situacijah. Če odpovedo zavore, je treba ostati miren in poskusiti vozilo varno zapeljati s ceste.

 

2. Poskusite še enkrat zavirati

 

Vsako vozilo ima dvokrožni zavorni sistem. Da bi zavore popolnoma odpovedale, bi morali odpovedati obe polovici zavor naenkrat. Poskusite še enkrat zavirati, saj obstaja velika verjetnost, da druga polovica zavor še deluje. Močno in za dalj časa pritisnite na zavoro, da preverite, če se bo vozilo upočasnilo. ALI: v primeru, da je prišlo do pregrevanja zavornega olja, popustite zavoro in nato še enkrat pritisnite. Čutili boste, da so zavore nekoliko prijele. Potem zavoro še enkrat popustite in zopet pritisnite. Takrat bi zavore že morale prijeti.

 

3. Previdno uporabite ročno zavoro

 

Če so zavore res odpovedale, si pomagajte z ročno zavoro. Ročna zavora deluje samostojno in ni odvisna od glavnega zavornega sistema. Verjetno bo pomagala ustaviti vozilo, vendar je v tem primeru zavorna pot daljša, kot če bi uporabili glavne zavore.

 

4. Prestavite v nižjo prestavo

 

Drugi način zaviranja je prestavljanje v nižjo prestavo. To bo upočasnilo vozilo. Pri avtomatskem menjalniku spustite nogo s plina in vozilo bo samodejno prestavilo v nižjo prestavo. Novejša vozila z avtomatskim menjalnikom omogočajo tudi, da vključite ročno prestavljanje in sami prestavite v nižjo prestavo.

 

5. Varno zapeljite s ceste

 

Ko upočasnite vozilo, je zelo pomembno, da varno zapeljete s ceste. Če ste na avtocesti, se morate najprej osredotočiti na to, da varno zapeljete na odstavni pas. Uporabite smernik in bodite pozorni na druge udeležence. Na hitri ali magistralni cesti vklopite varnostne utripalke oziroma vse štiri smernike. Če je potrebno, druge voznike nase opozorite z žarometi in zvočnimi signali (hupanjem). Ko je mogoče, zapeljite v odstavno nišo ali – idealno – na parkirišče.

Ko zapeljete s ceste, prestavite v nevtralno prestavo. Uporabite ročno zavoro, in sicer tako, da ne blokira. V primeru, da ročna zavora ne deluje, poiščite drugačen način, da varno ustavite.

 

Fotografija prikazuje zavorno ograjo za primere, ko odpove zavorni sistem.

6. Avto ugasnite šele, ko se ustavite

 

Morda se zdi ugašanje motorja dobra ideja za ustavljanje avtomobila, vendar je motor vozila priporočljivo ugasniti šele, ko se popolnoma ustavite. Glavni razlog za to je, da ugašanje vozila zablokira volan, tako da ga ni več mogoče obračati. Zato je zelo pomembno, da vozilo odmaknete s ceste, se ustavite in šele takrat ugasnete avto.

 

7. Opozorite okolico na vaše težave in poiščite pomoč

 

Ko vam uspe ustaviti vozilo, imejte še naprej prižgane varnostne utripalke. Dovolj daleč za vozilom postavite varnostni trikotnik. Ne stojte ob vozilu ali za njim. Pokličite avtomobilsko asistenco.

 

8. Zavore naj vam vedno servisira izkušeni avtomehanik

 

Po tem, ko ste uspešno rešili takšno nevarno situacijo, naj vam zavore pregleda strokovnjak. Vsekakor se je takšnemu dogodku dobro izogniti, zato je priporočljivo redno opravljati servis zavor in menjavati zavorno olje pri usposobljenemu avtomehaniku.


Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si - Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si -

V primeru težav vas vabimo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1,  v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!


STORITVE VEZANE NA ČLANEK

AVTOSERVIS

Servis zavor

AVTOSERVIS

Hitri servis avta

VELIKI SERVIS

Menjava zobatega jermena