fbpx

Kontakt

icon_widget_image Petek - Sobota: 8:00-17:00; Sobota: 8:00-15:00 icon_widget_image Devova 18, 1000 Ljubljana - Šiška icon_widget_image Pnevmatike: +386 31 813 813 icon_widget_image Servis: +386 41 544 533 icon_widget_image info@avtostop.si icon_widget_image narocila@gumenadom.si

Osnovni podatki podjetja

AMONTE D.O.O.

Bravničarjeva ulica 11

(Devova 18 – uvoz s Ceste Ljubljanske brigade)

1000 Ljubljana

Davčna številka:

SI56012624

Matična številka: 3979091000

Na fotografiji je centriranje gum, ki ga opravljajo v Avtocentru Avtostop v Ljubljana-Šiška.

Centriranje gum je priporočljivo ob vsakokratni menjavi gum – zakaj?

Kaj izboljšamo s centriranjem gum?

Centriranje gum je priporočljivo ob vsakokratni menjavi gum. Kaj pomeni uravnoteženje pnevmatik, kot se centriranju gum še reče?

S centriranjem gum in platišč se prepreči tresenje med vožnjo na volanu ali vozilu, ki nastane kot posledica neuravnoteženih pnevmatik. Centriranje izravna sile, ki nastanejo pri vrtenju pnevmatike zaradi neenakomerne razporeditve mase, v odnosu na os platišča.

 

Centriranje gum je potrebno že pri montaži nove pnevmatike. Prav tako je centriranje gum priporočljivo vsakič ob redni sezonski menjavi pnevmatik dvakrat na leto.

Če med vožnjo čutite nenehne vibracije na volanu ali vozilu, svetujemo, da opravite centriranje gum.

 

Kaj se zgodi, če pnevmatike niso centrirane?

 

Ne centrirane pnevmatike povzročajo tresenje volana. Poleg tega, da je zelo neprijetno voziti z necentriranimi (nebalansiranimi) pnevmatikami, se takšne pnevmatike tudi hitreje obrabljajo. Tresenje ob vožnji povzroča izredno hitro obrabo kolesnih ležajev.

V primeru, da imate letne in zimske gume na ločenih platiščih, se centriranje gum izvede pri montaži pnevmatik na vozilo. Centriranje gum po končani sezoni, ko pnevmatike na svojih platiščih spravite v hrambo, ni potrebno.

 

Fotografija prikazuje centriranje pnevmatik, ki ga ob vsaki menjavi gum opravijo v Avtocentru Avtostop v Ljubljana-Šiška.

 

Kakšen je postopek za centriranje gum?

 

  1. vozilo namestimo na dvigalo
  2. onemogočimo premikanje vozila
  3. odvijemo varnostne vijake
  4. vozilo dvignemo
  5. označimo kolesa
  6. kolesa odvijemo
  7. nastavimo primeren tlak pnevmatike
  8. izberemo primerne nastavitve na stroju za uravnoteženje
  9. na ustrezna mesta pritrdimo uteži za uravnoteženje
  10. naredimo kontrolo uravnoteženja in odstranimo uteži s platišča
  11. stroj uravnovesi neravnotežje
  12. vijake očistimo in zaščitimo s premazom proti koroziji
  13. kolesa privijemo na avto
  14. avto spustimo z dvigala
  15. zategnemo vijake
  16. preverimo še stanje rezervnega kolesa (po želji)

 

Uravnoteženost pnevmatik oz. centriranje gum

 

Če želite začeti centrirati gume, jih bo tehnik namestil na pravo platišče in prilagodil pritisk na optimalno napihovanje. Nato vsaka pnevmatika gre na središčno izvrtino balansirnega stroja. Stroj zavrti pnevmatiko z veliko hitrostjo, da izmeri neravnovesje med kolesom in pnevmatikami. Izmerjene številke prikazujejo, koliko teže bi morala tehnologija dodati, da bi uravnotežila pnevmatiko in področja, kjer je potrebna teža.

Centriranje gum je nujno za ustrezno nego pnevmatik iz istega razloga kot pri poravnavi koles: preprečevanje prezgodnje obrabe pnevmatike. Če so gume centrirane in uravnotežene vsakih 5.000 do 6.000 milj, lahko s tem povečate njihovo življenjsko dobo in splošno učinkovitost.


Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si - Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si -

V primeru težav vas vabimo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1,  v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!


STORITVE VEZANE NA ČLANEK

AVTOOPTIKA

3D nastavitev podvozja

VULKANIZERSTVO

Menjava gum

AVTO GUME

Hramba gum