fbpx

Kontakt

icon_widget_image Petek - Sobota: 8:00-17:00; Sobota: 8:00-15:00 icon_widget_image Devova 18, 1000 Ljubljana - Šiška icon_widget_image Pnevmatike: +386 31 813 813 icon_widget_image Servis: +386 41 544 533 icon_widget_image info@avtostop.si icon_widget_image narocila@gumenadom.si

Osnovni podatki podjetja

AMONTE D.O.O.

Bravničarjeva ulica 11

(Devova 18 – uvoz s Ceste Ljubljanske brigade)

1000 Ljubljana

Davčna številka:

SI56012624

Matična številka: 3979091000

Na fotografiji je merilec tlaka, ki pokaže, ali je pnevmatika preveč ali premalo napolnjena.

Posledice preveč ali premalo napolnjenih avtogum

Kdaj ste nazadnje preverili tlak v pnevmatikah?

Zaradi vsakdanje naglice velikokrat zanemarimo mala opravila na avtomobilu, med katera sodi tudi preverjanje zračnega tlaka v pnevmatikah. Vendar pa mora zaradi varnosti in tudi ekonomičnosti imeti vsaka pnevmatika ustrezen zračni tlak. Neustrezen tlak v pnevmatiki lahko povzroči težave z upravljanjem volana, daljšo zavorno pot, neenakomerno obrabo in celo eksplozijo pnevmatike. Pnevmatike z neustreznim tlakom je treba tudi hitreje menjati.

 

Vgrajeni sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS) v novejših avtomobilih merjenje zračnega tlaka v avtogumah opravi namesto vas. Preden pa se popolnoma zanesete na svoj TPMS, se morate najprej prepričati, ali imate vgrajen dovolj natančen sistem.

Pripravili smo nekaj znakov, po katerih boste prepoznali, ali so vaše pnevmatike morda preveč ali premalo napolnjene, kje najdete informacijo o ustreznem tlaku in kateri TPMS senzor je najbolj zanesljiv.

 

Znaki, da so pnevmatike premalo napolnjene

 

Pri pnevmatiki s prenizkim tlakom se močneje obrabljata zunanji in notranji rob.

Prenizek tlak podaljšuje zavorno pot, saj tekalna površina pnevmatike nima pravega stika s podlago.

Če imajo pnevmatike prenizek zračni tlak, boste volan težje obračali. Tako je vaše vozilo slabše odzivno na nepredvidene situacije na cesti.

Pravilni zračni tlak zmanjšuje kotalni upor pnevmatik, ki nastane ob stiku s cestiščem. Če imajo pnevmatike prenizek tlak, se poveča trenje in s tem poraba goriva. Na splošno velja, da ustrezen tlak v pnevmatikah privarčuje od 3 % do 4 % goriva.

Ustrezen tlak v pnevmatikah vas ščiti pred izgubo oprijema s podlago zaradi vode na cestišču. Pnevmatike s prenizkim tlakom imajo lahko težave s splavanjem oz. akvaplaningom.

Pri pnevmatiki s prenizkim tlakom lahko tekalna površina odstopi od podlage in se počasi predre.

Prenizek zračni tlak pri višjih hitrostih poveča možnost eksplozije pnevmatike zaradi previsoke temperature v njej.

Če ima vsaj ena od pnevmatik drugačen tlak od ostalih, bo vaše vozilo med vožnjo vleklo v eno smer.

 

Na fotografiji je avto guma, ki je premalo napolnjena.

 

Znaki, da so pnevmatike preveč napolnjene

 

Pri previsokem tlaku se preveč obrablja srednji del tekalne površine.

Če ste pnevmatike preveč napolnili, se bo volan prehitro obračal in avtomobil ne bo sledili liniji, ki jo narekuje volan.

Pnevmatika s previsokim tlakom se hitreje poškoduje pri vožnji po makadamu ali ob robnikih.

Če so pnevmatike preveč napolnjene, obstaja možnost eksplozije pnevmatike pri višjih hitrostih.

Če ste pnevmatike preveč napolnili, bo vožnja neudobna in trda, začutili boste vsak kamenček, luknjo oz. druge nepravilnosti na cestišču.

Če ima vsaj ena od pnevmatik drugačen tlak od ostalih, bo vaše vozilo med vožnjo vleklo v eno smer.

 

Kakšen zračni tlak mora biti v pnevmatikah?

 

V lastniški knjižici vašega avtomobila preverite, kolikšen je ustrezni zračni tlak za vaše pnevmatike. Tlak v pnevmatikah je treba vsak mesec redno preverjati na bencinski črpalki ali doma, če imate svoj merilec tlaka. Zračni tlak lahko preverjate tudi pri serviserju ali vulkanizerju. V primeru, da imate svoj merilnik, ga vsakih nekaj let dajte testirati in nastaviti.

Zračni tlak vedno preverjajte v hladnih pnevmatikah. Vedno preverite tudi tlak v nadomestni pnevmatiki.

Če ste vozilo dodatno obremenili, morate temu prilagoditi tudi tlak v pnevmatikah.

 

Ali se lahko zanesete na TPMS senzor?

 

Sistem za nadzor tlaka v pnevmatikah (TPMS) je obvezen od leta 2014. V različna vozila so vgrajeni različni sistemi, nekateri od njih ne sporočajo, kolikšen je dejanski tlak in za katero pnevmatiko gre.

Na trgu je mogoče kupiti neposredni sistem za merjenje zračnega tlaka, in sicer Continentalov REDI senzor, ki natančno sporoča, kolikšen tlak je v kateri pnevmatiki.

Za merjenje zračnega tlaka v vaših pnevmatikah se lahko obrnete tudi na naše zanesljive in prijazne vulkanizerje. Pokličite nas na telefon 041 544 533, nam pišite na info@avtostop.si ali nas obiščite na Devovi ulici 18, Ljubljana – Šiška.


Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si - Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si -

V primeru težav vas vabimo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1,  v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!


STORITVE VEZANE NA ČLANEK

AVTOGUME

Gume z novimi DOT oznakami

VULKANIZERSTVO

Menjava gum

AVTO GUME

Hramba gum