fbpx

Kontakt

icon_widget_image Petek - Sobota: 8:00-17:00; Sobota: 8:00-15:00 icon_widget_image Devova 18, 1000 Ljubljana - Šiška icon_widget_image Pnevmatike: +386 31 813 813 icon_widget_image Servis: +386 41 544 533 icon_widget_image info@avtostop.si icon_widget_image narocila@gumenadom.si

Osnovni podatki podjetja

AMONTE D.O.O.

Bravničarjeva ulica 11

(Devova 18 – uvoz s Ceste Ljubljanske brigade)

1000 Ljubljana

Davčna številka:

SI56012624

Matična številka: 3979091000

Na fotografiji je letna pnevmatika, ki vozi na mokrem vozišču.

Zimske gume ali letne gume, ali ste vedeli?

Spoznajte ključne lastnosti avtomobilskih gum

Vozniki avtomobilov imamo v glavi datum, ki smo si ga zapomnili bolje od ženinega rojstnega dneva. 15. november, datum, do katerega moramo imeti nameščene zimske pnevmatike. A kdo je postavil ta datum in ali ima sploh smisel? To in druge koristne informacije o zimskih in letnih gumah izveste v tem članku.

 

Zakaj moramo letne pnevmatike zamenjati z zimskimi do 15. novembra?

 

Pnevmatike so edini stik našega avtomobila s cesto. Žal še nismo uspeli izumiti gume, ki bi nudila dober oprijem v vseh razmerah, zato jih moramo dvakrat letno menjati. Proizvajalci pnevmatik so pri testiranjih ugotovili, da je magična meja za menjavo pnevmatik 7 °C. To je temperatura, pri kateri zimske pnevmatike bolje opravijo svojo nalogo od letnih. Usklajevanje menjave pnevmatik glede na vsakoletne vremenske razmere bi bilo zelo zapleteno, zato je država morala postaviti zadnji datum, do katerega morate zamenjati pnevmatike. A v primeru hladne jeseni nikar ne čakajte do zadnjega; obutev svojega avtomobila pravočasno prilagodite zimskim razmeram in poskrbite za varnost vas, vaših sopotnikov in drugih udeležencev v prometu.

 

Kaj so glavne razlike med zimskimi in letnimi gumami?

 

Obstajajo tri glavne razlike, skupna nit vseh pa je oprijem. Zimske pnevmatike vsebujejo več naravne gume (kavčuka), zato so mehkejše, kar poveča oprijem (letne gume pri nizkih temperaturah otrdijo). Prav tako imajo zimske gume tisoče majhnih lamel, ki odvajajo vodo in preprečujejo učinek aquaplaninga in nudijo boljši oprijem v snegu, ledu in zimski brozgi. Tretja razlika pa so globlji kanali v dezenu, ki se pri vožnji v snegu napolnijo s snegom, kar poveča oprijem. Da, prav ste prebrali, najboljši oprijem v snegu nudi sneg v kanalih pnevmatike.

 

Kakšne so minimalne globine profilov pnevmatik?

 

Po zakonu je minimalni profil letne pnevmatike, s katerim še lahko vozite vozilo, 1,6 mm in 3 mm pri zimskih pnevmatikah. Sami vam priporočamo menjavo avtogum že kakšen milimeter prej. Za primerjavo, nove pnevmatike imajo navadno med 8 in 9 mm profila.

 

Fotografija prikazuje pnevmatiko, na kateri s pomočjo kovanca merimo njeno obrabo.

 

Kako enostavno preverim globino profila pnevmatike?

 

Gume imajo vgrajene indikatorje porabe, ki jih najdete v kanalih pnevmatik, gre pa za majhna vodoravna rebra, ki so razporejena po celem obodu gume. Ko se profil pnevmatike poravna z indikatorji je skrajni čas za menjavo. Lahko pa uporabite tudi merilnik globine, ki vam bo dal natančnejši odgovor.

 

Imate vprašanje, ki ga ni na seznamu? Obiščite nas v Avtocentru Avtostop na Devovi ulici 18 v Ljubljani, kjer vam z veseljem damo nasvet glede izbire pnevmatik.

Ne oklevajte in nas kontaktirajte!


Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si - Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si -

V primeru težav vas vabimo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1,  v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!


STORITVE VEZANE NA ČLANEK

AVTOGUME

Gume z novimi DOT oznakami

VULKANIZERSTVO

Menjava gum

AVTO GUME

Hramba gum