fbpx

Kontakt

icon_widget_image Petek - Sobota: 8:00-17:00; Sobota: 8:00-15:00 icon_widget_image Devova 18, 1000 Ljubljana - Šiška icon_widget_image Pnevmatike: +386 31 813 813 icon_widget_image Servis: +386 41 544 533 icon_widget_image info@avtostop.si icon_widget_image narocila@gumenadom.si

Osnovni podatki podjetja

AMONTE D.O.O.

Bravničarjeva ulica 11

(Devova 18 – uvoz s Ceste Ljubljanske brigade)

1000 Ljubljana

Davčna številka:

SI56012624

Matična številka: 3979091000

Fotografija prikazuje hladilno tekočino - antifriz, ki je v zimskih razmerah ključna v vozilih.

Ali je vseeno, katero hladilno tekočino – antifriz – nalijete v avto?

Hladilna tekočina ali antifriz v avtu hladi motor

Hladilna tekočina ali antifriz v avtu hladi motor. Njen glavni namen je, da preprečuje pregrevanje motorja in s tem okvare. Pozimi hladilna tekočina za avto ali antifriz ne zmrzne, zaradi česar pri temperaturah pod ničlo motor avtomobila lahko normalno deluje. Hladilna tekočina preprečuje tudi korozijo.

Do sedaj ste v posodici imeli rdečo hladilno tekočino. Sedaj pa ste v trgovini kupili hladilno tekočino zelene barve.

Ali je pomembno, kakšne barve je hladilna tekočina?

Da. Obvezno je treba uporabljati hladilno tekočino za motor, ki jo predpisuje proizvajalec vozil. Nikoli ne mešajte antifriza različnih barv. Npr. Če imate rdečega – G12, uporabljajte le to hladilno tekočino za avto. Tudi pri uporabi motornega olja se držite specifikacij in ne mešajte olj različnih viskoznosti (mazljivosti).

V preteklosti smo lahko izbirali hladilno tekočino po barvi. Danes to ne velja več. Hladilna tekočina, ki ji pogosto rečemo kar antifriz, je določene barve samo zaradi dodanega barvila, ne pa zato, ker imajo vse rdeče hladilne tekočine iste aditive. Bolj je pomembna vrsta tekočine.

Na fotografiji so hladilne tekočine - antifriz, različnih barv in sestave, ki jih predpisujejo posamezni proizvajalci vozil.

Ali je dobro mešati različne hladilne tekočine med seboj?

Čeprav ni nekih določenih predpisov, ki določajo sestavo hladilnih tekočin za avto, imajo proizvajalci avtomobilskih motorjev svojo specifikacijo.
Dobro je vedeti, da so današnji motorji v avtomobilih izdelani iz različnih materialov (aluminij, jeklo, baker, plastika, guma …). Prav tako so v primerjavi z motorji v preteklosti bolj dovzetni za okvaro. Pravilno izbrana hladilna tekočina za motor ščiti vse sestavne dele motorja pred poškodbami.
V večini primerov različne hladilne tekočine lahko mešamo med seboj, vendar ne vedno.
Ko dolivamo, je priporočljivo vedeti, katera hladilna tekočina je že v avtu.
Kaj pa navadna voda?
Marsikdo je verjetno vsaj enkrat že dolil navadno vodo namesto hladilne tekočine za avto. Toda navadna voda povzroča korozijo. Poleg tega pozimi zmrzne. Če ste poleti dolili vodo, je zima pravi čas, da dolijete antifriz.
Pri mešanicah hladilne tekočine (antifriza) in vode, dolijte destilirano vodo, ki ni korozivna.

Preverite hladilno tekočino

Če ni dovolj hladilne tekočine v avtu, posveti servisna lučka za temperaturo hladilne tekočine in kmalu se lahko začne kaditi izpod pokrova.
Hladilno tekočino – antifriz – je potrebno tudi redno menjati, saj sčasoma izgubi moč zaščite pred korozijo. Menjava je priporočljiva na 2 leti.


Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si - Imate težavo z vašim vozilom? Brez problema lahko pokličete na ? 041 544 533 ali pošljete vprašanje na ? info@avtostop.si -

V primeru težav vas vabimo na Devova 18, 1000 Ljubljana – Šiška – Avtocenter Avtostop servisni prostori, ali pa obiščite največjo in najdaljšo avtomatsko avtopralnico Avtostop na Letališki cesti 1,  v neposredni bližini BTC-ja in Bauhausa.

Pokličite nas na 041 544 533 ali nam pišite na info@avtostop.si

Veselimo se vašega klica ali obiska!


STORITVE VEZANE NA ČLANEK

TEST AKUMULATORJA

Akumulator

AVTO SERVIS

Menjava motornega olja

PREGLED AVTA

Avtodiagnostika